26.04.2023 07:50
Просмотров: 403

"Не маємо протидії зараз": речник Повітряних сил розповів про застосування Росією керованих авіабомб

Не маємо протидії зараз: речник Повітряних сил розповів про застосування Росією керованих авіабомб

Наслідки авіаудару по місту Вовчанськ на Харківщині. 18 квітня, 2023. Фото: ДСНС Харківщини

Сили протиповітряної оборони України нині не можуть збивати керовані авіаційні бомби, які Росія випускає по прифронтових зонах.

Про це в інтерв'ю Українське Радіо Харків розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Харківська, Чернігівська, Сумська області — це прифронтова зона. КАБи по 20 (кг — ред.), а то й більше щодня застосовують. Не маємо ми протидії зараз. Їх можна пробувати збивати, але це те саме, що з лука стріляти", — говорить Ігнат.

За його словами, російські військові застосовують авіабомби по всій лінії фронту. Зокрема, 19 квітня РФ вдарила з авіації по Вовчанську на Харківщині.

"Авіація різних типів постійно працює. СУ-34, СУ-35 застосовують ці бомби. Дістати літаки ми не маємо можливості на сьогодні. Вони кидають бомби, не заходячи в зону ураження. Так само як вони завдають удари, в принципі, крилатими ракетами, які вони запускають, так само вони запускають бомби", — пояснює Ігнат.

"Ракета крилата має свої тактико-технічні характеристики — збивати можливо. Бомба — це вже інше. Вона летить спочатку хоч і з невеликою швидкістю, але летить по балістичній траєкторії"

"Тобто її спускають з літака з 10 тисяч метрів з окупованої або з російської території. Вона, маючи крила, здатна "летіти" близько 70 км від місця скидання до місця ураження, але фактично вона падає плануючи, в неї немає двигуна", — додає Ігнат.

Ігнат каже, що це не нова розробка окупантів, проте зараз вони роблять те, що їм дешевше та вигідніше. За словами речника, "бомб в них купа", питання лише в тому, "скільки вони зможуть приробити до них крил та GPS засобів навігації".

"Засоби протидії їм — це далекобійні зенітні ракетні системи, які зараз тільки починають надходити в Україну і, можливо будуть розміщені. Ми не можемо всі напрямки ними перекрити, бо не буде достатньо цих систем, бо великий кордон України"

Крім далекобійних зенітних ракет реагувати на тактичну російську авіацію допоможуть винищувачі F-16 та системи ППО Patriot, каже Ігнат.

"Керовані авіабомби — це проблема. Ми повинні розуміти, що вони будуть їх розвивати і надалі", — додає він.

За інформацією речника Повітряних сил, нині російські військові застосовують бомби чи не щодня по території України. За його словами, під час роботи тактичної авіації треба стежити за сигналами повітряної тривоги та дотримуватись правил, бути в укритті.

Що відомо

Юрій Ігнат каже, в армії РФ є значний запас звичайних авіаційних бомб, зокрема ФАБ-500, що дозволяє перероблювати їх на керовані — така модернізація коштує значно дешевше, ніж виготовлення ракет: "До них просто додають крила, GPS — і полетіла. Мільйони доларів коштують ракети, а бомба, крила і GPS — можливо, коштовні, але в рази, може й сотні разів менше".

Джерело: suspilne.media

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович