20.06.2024 07:47
Просмотров: 271

Безстрашні. Битва за Київ та Харків, екстремальна місія в Маріуполь

Безстрашні. Битва за Київ та Харків, екстремальна місія в Маріуполь

(https://ipress.ua/articles/bezstrashni_bytva_za_kyiv_ta_harkiv_ekstremalna_misiya_v_mariupol_chastyna_2__the_globe_and_mail_358600.html)

Витримки з другої частини публікації The Globe and Mail:

У лютому 2022 року керівництво ГУР було впевнене, що ось-ось почнеться більш широке вторгнення, навіть якщо Зеленський все ще переконував решту країни, що війна малоймовірна.

Діму та кількох інших членів Кабульської команди, викликали на базу організації на околиці Києва. Генерал Буданов поінформував їх, що розгортається найгірший сценарій. Дімі та його команді було доручено доставити зенітні ракети на північні околиці міста і допомогти змонтувати там оборонні споруди.

Інші члени Кабульської команди були розпорошені. "Ми розділилися на невеликі групи по всій лінії фронту, щоб мати можливість дуже швидко обмінюватися інформацією", – пояснював пізніше Цезар.

За день до початку російського вторгнення Шаман зібрав групу з 12 найсильніших бійців, яких він знав, і роздав їм нашивки зі стилізованим білим черепом на чорному тлі. Без зайвих церемоній було сформовано батальйон "Шаман".

Вони взяли зброю і попрямували до Гостомеля, військового аеропорту на околиці Києва, який, за даними розвідки зібраними ГУР, стане головною російською ціллю в найближчі години.

Того ранку Макс і його новостворений підрозділ – "Кабульська дев'ятка", гордо названа на честь місії 2021 року, – прокинулися на своїй базі під Києвом з тим самим наказом: якнайшвидше дістатися до Гостомеля.

путін припускав, що українські війська зазнають поразки перед обличчям значно переважаючої вогневої потужності його армії. Народ може спочатку протестувати, але більшість врешті-решт прийме повернення влади з москви так, ніби 30 з гаком років незалежності були лише миттю.

Західні уряди в цілому поділяли оцінку російського президента. Вони вважали, що вона закінчиться за кілька днів, якщо не тижнів. Більшість країн НАТО побачили ті ж самі розвіддані, що і генерал Буданов, і відкликали свої посольства і персонал.

Єдині, хто не піддався паніці, були українці, які воювали. Але навіть вони не очікували, що російський штурм Києва розпочнеться настільки видовищно.

Незграбна російська тактика і запеклий український опір у Гостомелі та інших місцях породили віру в те, що Україна може протистояти росії, яка поширилася і на західні уряди, що почали постачати Києву більш сучасне озброєння.

У Харкові формувався ще один новий батальйон – добровольчий, об'єднаний двома речами: палкою любов'ю до міської футбольної команди "Металіст" і ненавистю до російських сусідів. Батальйон "Кракен", як його згодом назвали, з самого початку був операцією ГУР, заснованою парою агентів, серед яких був ветеран "Кабульської команди" Ден.

600 легкоозброєних добровольців вирушили до мікрорайону Салтівка на північній околиці міста. Цей район утримувався 92-ю бригадою регулярної української армії, але захисники були на межі розгрому, поки не прибув "Кракен" і не допоміг зупинити росіян від в'їзду в центр міста.

Коли росіяни наступали на Київ, Цезаря і Маркуса відправили до Броварів, щоб підготувати оборону проти 60-кілометрової колони російської військової техніки, яка прокладала собі шлях через всю країну.

Через три десятиліття після принизливої поразки російської армії у Першій чеченській війні, яка потрапила у чеченську засідку, коли було завдано удару по російській колоні танків на початку та в кінці колони, що увійшла в Грозний у новорічну ніч 1994 року, московські війська використовували ту ж саму самовпевнену тактику у битві за Київ.

Наприкінці березня росіяни зрозуміли, що ведуть справжній бій, і відмовилися від парадної тактики, яка поставила під загрозу їхнє початкове вторгнення. А українці почали нести втрати.

Коли члени Кабульської команди вийшли на випалені вулиці Бучі після раптового відходу російських військ 31 березня, вони побачили картину, яка досі не дає спокою багатьом з них.

"Реакція росіян у Гостомелі та Бучі була продиктована їхнім страхом. Це була реакція загнаного в кут щура, який не має ні контролю, ні влади. Це був просто хаос, і вони завдавали максимальної шкоди. Вони просто вбивали всіх навколо", – зазначив Шаман.

Джерело: https://t.me/iPressUAUA/11911

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 06:00    56
Август
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович