13.05.2023 07:32
Просмотров: 638

Як пережило війну лавандове поле – популярне місце для фотосесій у Харківській області

Як пережило війну лавандове поле – популярне місце для фотосесій у Харківській області

На Харківщині намагаються відродити лавандове поле, яке до війни було популярним місцем для фотосесій, а після вторгнення півроку перебувало на лінії фронту. Опікується полем подружжя Гончарових з села Леб'яже у Чугуївському районі, пише “Суспільне”.

Геннадій та Ольга Гончарови створили лавандове поле кілька років тому. Подивитися на лаванду приїздили туристи, на полі постійно проводили фотосети. Тут можна було придбати свіжі чи засушені букети, лавандове мило чи запашні іграшки.

Зараз лавандове поле у Леб'яжому - у занепаді. На початку війни родині Гончарових довелося покинути домівку - поблизу села йшли бої.

▶️ "Ми місяць просиділи у підвалі, по селу був авіаналіт. Дуже боялися за дітей, тому нам довелося виїхати в інший район Харківської області. Виїжджали на початку квітня, вже полями, тому що трасу, найближче перехрестя, вже контролювали російські війська", — розповідає Ольга.

Снаряди потрапляли й на подвір’я родини Гончарових. Було вісім прильотів.

Після боїв від поля залишилися засохлі кущі. На полі розміром приблизно в один гектар загинуло до третини рослин. Збитки родина ще підраховує. Вцілілу лаванду оброблюють.

▶️ "Обрізання для лаванди - це найголовніше. Кущ має такий вигляд, наче вже загинув, але ні - буде зелений. Є такі кущі, які не пережили війну, їх викорчовуємо. І після дощів прополюємо, зранку до вечора працюємо, наскільки вистачає сил", - говорить Ольга Гончарова.

Відновлювати поле допомагають місцеві жителі.

Лаванда має квіти блакитного, фіолетового, рожевого або білого кольору: усе залежить від сорту та виду лаванди. Включає 47 видів, росте на Канарських островах, у північній та східній Африці, в Австралії, на півдні Європи, в Аравії та в Індії. Але культурні форми вирощуються у садах у всьому світі.

Лаванду використовують у медицині як антибіотик, спазмолітик при мігрені, шлункових коліках, серцево-судинних захворюваннях, ангіні, нервових розладах, при опіках, рослина має заспокійливі властивості при безсонні, втомі, тривожних розладах. У косметології використовують при виробництві декоративної та лікувальної косметики. Також лаванда може стати у пригоді в кулінарії – для приготування салатів, смаженого м'яса, риби, грибів.

Джерело: sq.com.ua

Автор: Андрiй Кравченко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович