24.11.2021 06:41
Просмотров: 486

23.11.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

23.11.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

Чеська Республіка

З 22 листопада у Чехії набув чинності так званий «локдаун для нещеплених від коронавірусу» та інші карантинні заходи щодо боротьби з епідемією, введення яких раніше схвалив уряд.

Відвідувати підприємства сфери послуг (ресторани, перукарні, готелі, спортзали тощо), а також масові спортивні, культурні та розважальні заходи (кінотеатри, музеї, концерти, стадіони та ін.) можуть лише власники сертифіката вакцинації чи довідки від лікаря про перенесений COVID-19 (правило щеплений/перехворів). Ні антигенні, ні PCR-тести з цією метою більше не визнаються. При цьому свободу пересування локдаун не зачіпає. Громадяни можуть вільно подорожувати країною і виходити з дому з будь-якого приводу.

Для деяких категорій жителів передбачено винятки з локдауну. Це: діти віком до 12 років, які можуть відвідувати будь-які заклади сфери послуг та масові заходи без необхідності показувати підтвердження; діти віком від 12 до 18 років, яким дозволили відвідувати заклади сфери послуг та масові заходи на підставі негативного PCR-тесту (п'ять тестів на місяць вони можуть отримати безкоштовно, їх сплатить державна система медстрахування); люди, яким з медичних причин протипоказано робити щеплення, а також ті, хто вже почав процес вакцинації (очікують другу дозу або чекають на закінчення 14 днів після фінальної дози); їм можна відвідувати заклади сфери послуг та масові заходи на підставі негативного тесту PCR, п'ять з яких будуть безкоштовними; пацієнтів санаторіїв також прийматимуть на лікування на основі PCR-тесту.

Вакциновані жителі (14 днів після фінальної дози) дістали право на два безкоштовні PCR-тести на місяць. Цей захід пояснюється тим, що в деяких випадках такий тест вимагають і у щеплених людей.

Масове тестування на коронавірус у початкових та середніх школах тепер проводитиметься щопонеділка. ВУЗів ця норма не торкнеться, але нещепленим мешканцям студентських гуртожитків один раз на тиждень доведеться робити тест на коронавірус (антигенний або PCR).

Для нещеплених співробітників вводиться обов'язкове тестування на коронавірус антигенними «самотестами» на робочих місцях не рідше одного разу на тиждень. Держава компенсує компаніям їхню вартість. Такий обов'язок лягає і на нещеплених індивідуальних підприємців.

Федеративна Республіка Німеччини

Політики та спеціалісти у ФРН активно обговорюють можливість запровадження обов’язкової вакцинації. Президент Інституту Роберта Коха Лотар Вілер зазначив, що за умов неефективності інших протиепідемічних заходів, така міра може бути введена як безальтернативна. Міністр охорони здоров’я Баварії Клаус Холецек також висловився про можливість введення обов’язкового щеплення з огляду на критичність ситуації з поширенням вірусу. За його словами, обов’язкова вакцинація не допоможе в найближчі тижні побороти вірус, проте сприятиме побороти його у майбутньому та вийти з пандемії.

Спілка педіатрів Німеччини вимагає введення правила «щеплений/перехворів» для освітян і вчителів. Зважаючи на незахищеність (невакцинованість) вікової групи до 12 років, необхідно щоб особи, котрі з ними контактують, були захищені, аби зменшити ризик захворюваності дітей.

Республіка Хорватія

У Хорватії тривають обмежувальні заходи, зокрема особливий режим перетину кордону, від іноземців вимагається наявність негативного ПЦР-тесту (не більше 72 годин від забору крові), тесту на антиген (не більше 48 годин від забору крові) або підтвердження щеплення вакцинами визнаними в ЄС, до осіб, що мають право проживання в країні або ЄС. Як альтернатива тестуванню може бути застосований 14-денний карантин (для громадян ЄС з країн «червоної» зони – виключно тест).

Держава Катар

Влада Катару наполегливо закликає повністю вакцинованих осіб, у яких після другого щеплення минуло понад шість місяців, невідкладно зробити щеплення третьою («бустерною») дозою. Зазначене обумовлене тим, що серед інфікованих COVID-19 пацієнтів фіксується значна кількість повністю вакцинованих осіб, у яких після другого щеплення минуло більше півроку, що призводить до суттєвого зниження імунітету проти коронавірусу.

Органи влади та управління Катару продовжують здійснення превентивних заходів з метою протидії поширенню COVID-19.

Алжирська Народна Демократична Республіка

Алжирською профспілковою організацією «Національна спілка фармацевтів» (Snapo) оголошено про ведення переговорів з Міністерством охорони здоров’я АНДР щодо отримання від влади країни дозволу на проведення на рівні національних аптек швидких антигенних тестів для виявлення захворювання на Covid-19. Впровадження такого тесту на рівні аптек має сприяти боротьбі з поширенням коронавірусу та швидкого виявлення захворювань на Covid-19.

Міністр охорони здоров’я Алжиру А. Бенбузід висловив застереження громадянам країни щодо надмірного споживання антибіотиків під час поширення пандемії коронавірусу, підкресливши, що це може сприяти резистентності до антимікробних препаратів.

Республіка Таджикистан

У медичних закладах Таджикистану активно проводиться обов'язкове щеплення громадян, які досягли 18 років. Нині в країні визнані і доступні вакцини Moderna, Oxford/AstraZeneka, Pfizer/BioNTech, Sinovak, Sputnik V (станом на 20.11.2021 двічі вакциновано майже 41 % населення, а ще 48,6 % отримали перше щеплення).

Китайська Народна Республіка

Лікарський антивірусний препарат від COVID-19 JS016 з незалежними правами інтелектуальної власності Китаю вступив у третю фазу клінічних випробувань за кордоном, – повідомили його розробники. Ці запатентовані ліки спільно розроблені Інститутом мікробіології при Академії наук Китаю (АНК) та фармацевтичною компанією Shanghai Junshi Biosciences Co., Ltd. У червні 2020 року розробникам було дозволено проведення клінічних випробувань на людях. JS016 став першим у світі препаратом на основі моноклональних антитіл, що пройшов клінічні випробування на волонтерах з хорошим станом здоров'я. У листопаді поточного року завершилося глобальне випробування другої фази. Результати ранніх фаз випробувань свідчать про безпеку та ефективність JS016. Він був здатний знизити титр вірусу в учасників клінічних випробувань, а також випадки переходу захворювання у важку форму. Препарат вже був використаний для екстреного лікування в 15 країнах, і понад 500 тис. доз було відправлено за кордон, повідомила науковий співробітник Інституту мікробіології АНК Янь Цзінхуа. Вона додала, що Міністерство науки і технологій КНР також виділило 3 тис. доз препарату для лікування пацієнтів з COVID-19 у країні.

Источник: szru.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: пандемия

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович