18.11.2023 07:51
Просмотров: 476

Фінляндії навіть після відмови від російського газу доведеться за нього платити - ЗМІ

Фінляндії навіть після відмови від російського газу доведеться за нього платити - ЗМІ

Заборона на імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ), обіцяна міністром довкілля і клімату Каєм Мюккяненом, може виявитися абсолютно марною - Фінляндії доведеться продовжувати імпорт ще багато років.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

Обов'язкова оплата газу є результатом угоди, укладеної фінською державною компанією Gasum з російським "Газпром". Угода заснована на принципі "бери або плати". Згідно з таким контрактом, покупець повинен оплатить обумовлену кількість газу, навіть якщо потім відмовиться його імпортувати в країну. Контракти "бери або плати" дуже поширені в торгівлі енергоносіями.

Закон передбачає, що Gasum може розірвати контракт і припинити імпорт ЗПГ з росії в разі форс-мажору. Санкції або заборона на імпорт є таким. Однак для набрання забороною на імпорт чинності може знадобитися багато часу, і в остаточному підсумку вона може виявитися марною.

«За нашим найобережнішим припущенням, заборона набуде чинності через кілька років», - заявив Мюккянен.

Експерти з енергетики кажуть, що торгівля СПГ зазвичай пов'язана з дуже тривалими контрактами. У внутрішньоєвропейській оптовій торгівлі, включно з угодою між Gasum і "Газпромом", контракти зазвичай укладаються на термін від п'яти до десяти років.

Крім того, вигода від заборони на імпорт залежить від того, як швидко ЄС внесе зміни у свій так званий "газовий пакет" санкцій. Важливим також є те, як швидко заборона увійде у фінське законодавство.

Як повідомляв Укрінформ, міністр з питань довкілля та клімату Фінляндії Кай Мюккянен має намір на національному законодавчому рівні заборонити імпорт скрапленого природного газу з росії.

Джерело: ukrinform.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:15    127
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович