16.10.2019 06:39
Просмотров: 826

На Донбасі мають запрацювати нові правила перетину лінії розмежування – що зміниться

На Донбасі мають запрацювати нові правила перетину лінії розмежування – що зміниться

Нововведення стосуватимуться дітей та студентів, а також людей з інвалідністю

Нові правила перетину лінії розмежування набувають сили з 29 жовтня для деяких категорій населення. Це нова постанова Кабінету Міністрів. Зокрема, нововведення стосуватимуться дітей та студентів, а також людей з інвалідністю. Що це за правила, та яке ставлення до них у прифронтового населення – Олена Уланова дізнавалась.

Десять тисяч осіб – саме стільки людей, які мешкають на окупованій території, щодня перетинають КПВВ на Донеччині. Прикордонники кажуть: переважно це пенсіонери. Утім від початку навчального року збільшилася також кількість молоді, студентів, які навчаються в українських вишах.

Валерія Карпіленко, прессекретар донецького прикордонного загону, розповідає: "Батьки, щоб забезпечити все ж таки майбутнє своїм дітям, намагаються робити так, щоб вони навчалися на контрольованій українською владою території України і отримували легітимні, справжні документи".

Досі студенти могли перейти КПВВ лише у супроводі дорослих. Від 29 жовтня проїзд на підконтрольну територію стане простішим.

"Полегшення в ній торкнуться громадян України віком від 14 до 16 років, які перетинають лінію розмежування. Тепер, якщо вони їздять на навчання, вони беруть із собою закордонний паспорт, беруть із собою довідку про те, що вони навчаються на контрольованій території України і перетинають лінію розмежування вже без батьків та опікунів", – розповідає Карпіленко.

Кабмін також полегшив перетин КПВВ неподалік проведення операції Об'єднаних сил і для людей з інвалідністю, пенсіонерів, вагітних та батьків із дітьми до трьох років. Вони проходитимуть лінію розмежування позачергово.

Проте нововведенням радіють не всі громадяни. Адже тепер на кожну дитину доведеться робити закордонний паспорт. А це додаткове навантаження на сімейний бюджет.

Маргарита – мешканка окупованої Макіївки. До Маріуполя їде провідати батьків. Жінка чекає на другу дитину, первістку вже три роки. Жінка каже, нововведеннями не задоволена, адже раніше для перетину лінії розмежування з дитиною вистачало свідоцтва про народження.

"Мені спочатку треба буде оформити свідоцтво, потім два закордонні паспорти термінових. І так вже багато грошей довелося витратити на оформлення документів, тому що через суд довелося оформляти свідоцтво. Я народила дитину в Макіївці", – каже жінка.

А ось Оксана такі заходи безпеки стосовно дітей вважає правильними. Жінка вже подала документи на отримання закордонного паспорту молодшому сину. Говорить: "Діти їздять по закордонному паспорту з фотографією. Виходить, за свідоцтвом про народження можна провезти кого завгодно".

Прикордонники підтверджують, нові правила орієнтовані саме на захист дітей.

"У свідоцтві про народження не міститься фотокартки, не міститься таких даних, які містяться саме в закордонному паспорті, щоб ідентифікувати дитину", – говорить Валерія Карпіленко.

Нові правила почнуть діяти від 29 жовтня. Доти прикордонники проводять інформаційну роботу з громадянами, які перетинають лінію розмежування та попереджають про майбутні зміни.

Источник: 5.ua

Авторы: Олена Уланова, Олег Корінний, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: донбасс

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович