05.06.2020 12:03
Просмотров: 1235

"Вор в законі": як каратимуть кримінальних авторитетів

Вор в законі: як каратимуть кримінальних авторитетів

У четвер Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає спеціальну відповідальність для "ворів у законі", а також запровадила поняття "сходки".

Зокрема, за створення та керівництво злочинними організаціями передбачено від 12 до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Хто такі "вори в законі"

Відтепер офіційно "вор у законі" - це той, хто завдяки авторитету та іншим особистим якостям чинить "злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших".

Голова Національної поліції Ігор Клименко, який представляв законопроєкт, пояснив: "Особливість статусу "вора в законі" полягає в тому, що ці особи самі не чинять активних злочинних дій. Кожен "вор" створює цілу піраміду прибічників".

Він додав, що за підрахунками поліції, учасниками таких груп в Україні є кілька тисяч людей, й пов'язав нещодавню стрілянину "маршрутчиків" у Броварах з діяльністю "ворів у законі".

Перед голосуванням Ігор Климено продемонстрував у сесійній залі відеоролик, на якому чоловік, якого називають "вором в законі" "Сводіком", непокоїться через можливе ухвалення цього закону.

Вплив "авторитетів"

Також у новому законі є офіційне визначення "злочинного впливу" кримінальних "авторитетів".

Це - "дії особи, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, сприяє, спонукає, координує або здійснює інший вплив на злочинну діяльність, організовує або безпосередньо здійснює розподіл коштів, майна чи інших активів (доходів від них), спрямованих на забезпечення такої діяльності".

За такий "злочинний вплив" тепер передбачено від 7 до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

А якщо вплив був у СІЗО, то строк ув'язнення варіюватиметься від 9 до 15 років.

Сходки

Введене і офіційне поняття "сходки" - це "злочинне зібрання" для планування злочинів і розподілу доходів та "сфер злочинного впливу".

За організацію чи участь у "сходці" каратимуть ув'язненням від 7 до 12 років з конфіскацією.

Водночас тих учасників "сходок", хто добровільно повідомить про них правоохоронцям та "активно сприятиме" їхньому розкриттю, не каратимуть.

Критика опозиції

Опозиція виступила проти цього закону через те, що під формулювання "ворів у законі" можуть підпадати невинні та непричетні громадяни.

"Ви можете не знати, коли поговорили з людиною, а вона потім вчинила злочин, то нести відповідальність будете ви", - пояснила депутатка вд "Голосу" Олександра Устінова.

За її словами, тепер для встановлення статусу "вора в законі" надто розширюються повноваження поліції, зокрема щодо прослуховування.

"Спочатку треба ухвалювати закон не про "ворів у законі", а "ворів у погонах", тому що це надзвичайно розширює повноваження поліції", - резюмувала депутатка від "Голосу".

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: рада

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович