09.11.2023 06:19
Просмотров: 510

Єврокомісія рекомендувала Раді Європи розпочати переговори про приєднання України

Єврокомісія рекомендувала Раді Європи розпочати переговори про приєднання України

Єврокомісія: У світлі результатів, досягнутих Україною та Молдовою, а також реформ, що продовжуються Єврокомісія рекомендувала Раді Європи розпочати переговори про приєднання з обома країнами.

У випадку Грузії, з урахуванням досягнутих результатів, Комісія рекомендує Раді надати країні статус країни-кандидата за умови, що буде зроблено низку кроків.

Витяги зі звіту Єврокомісії щодо України:

● Загалом в Україні правова база, як і раніше, сприяє організації демократичних виборів. Робота Верховної Ради, як і раніше, характеризується надзвичайними обставинами, пов'язаними з агресією росії. Проте законодавчі завдання вирішуються планомірно, створюючи основу безперервного демократичного процесу прийняття рішень.

● Україна досягла обмеженого прогресу у реформі державного управління. Адміністрація довела свою стійкість, але у низці секторів зміни сповільнилися чи зупинилися. Це стосується галузі найму та відбору персоналу на основі заслуг, класифікації посад та реформи системи оплати праці, а також розгортання інформаційної системи управління персоналом. Високого рівня досягла цифровізація надання послуг.

● Реформи з децентралізації управління потребують завершення. Місцеве самоврядування на звільнених територіях та поблизу лінії фронту має бути поступово відновлено там, де дозволяє ситуація. Необхідно зміцнювати місцеву податкову базу.

● Щодо функціонування судової системи, то Україна досягла успіхів і має продовжувати свої зусилля.

● В галузі боротьби з корупцією Україна досягла певного рівня підготовки. За звітний період було досягнуто певного прогресу, зокрема у створенні та зміцненні комплексної антикорупційної інституційної бази, кримінального переслідування та винесення судових рішень у справах про корупцію високого рівня. Україна активізувала реформи у цій галузі після набуття статусу кандидата у члени ЄС. Система електронного декларування активів, призупинена після запровадження воєнного стану, відновила роботу.

● Необхідно продовжити своєчасну та послідовну реалізацію державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

● В галузі боротьби з організованою злочинністю досягнуто певного прогресу. Україна має базу для боротьби з організованою злочинністю та гарний рівень міжнародного співробітництва. Зростає кількість спільних операцій із державами-членами ЄС. Вживаються заходи щодо боротьби з незаконним обігом вогнепальної зброї, торгівлею людьми та кіберзлочинністю. Розпочато розробку системи електронного управління справами в системі кримінального правосуддя.

● Проте правова база та оперативний потенціал боротьби з організованою злочинністю залишаються слабкими. Процедурні прогалини, дублювання юрисдикції, широко поширена корупція та нерозвинена ІТ-інфраструктура також перешкоджають ефективній боротьбі з організованою злочинністю.

Єврокомісія не враховуватиме ситуацію з російською мовою як критерій для початку переговорів щодо вступу України до ЄС, заявив Euronews високопоставлений представник ЄС.

"Використання російської мови - це не те, що Комісія розглядатиме", - сказало джерело.

При цьому від України чекають реформи для захисту прав інших нацменшин – румунської та угорської у системі середньої освіти та ЗМІ відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Джерело: https://t.me/Sharp_Ukraine/18140

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович