21.01.2019 10:43
Просмотров: 1074

"У фокусі Мінкультури міжнародна діяльність та входження в світовий культурний простір" - Світлана Фоменко

У фокусі Мінкультури міжнародна діяльність та входження в світовий культурний простір - Світлана Фоменко

Міністерство культури України провело прес-конференцію, присвячену діяльності відомства у 2018 році. Спікерами заходу виступили Міністр культури України Євген Нищук, перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко, заступник Міністра культури України Тамара Мазур, заступник Міністра культури України Юрій Рибачук.

Під час зустрічі спікери поспілкувались з представниками засобі масової інформації стосовно змін, які впродовж 2018 року відбулися в самому Міністерстві, у сфері культури та у ставленні суспільства до питань культурної політики.

Акцентуючи увагу на нормотворчій роботі відомства, перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко окремо відмітила рішення Верховної Ради додати до Закону України «Про культуру» поняття «креативні індустрії», що в свою чергу, створює нормативні підстави для подальшої державної підтримки креативних індустрій в Україні і вводить креативність у звичний економічний, політичний та правовий словник.

Фахівцями Мінкультури вивчено потреби стейкхолдерів та визначено рамкові умови, необхідні для ефективного розвитку креативних індустрій. Зокрема, у межах ініціативи «Create.UKRAINE» було проведено п’ять тематичних круглих столів за напрямами дизайн, фешн, народні художні промисли та визначено основні проблеми кожного напряму, можливі способи їх вирішення і рекомендації щодо подальшого стимулювання.

Став подією високого політичного рівня Другий щорічний міжнародний форум «Креативна Україна», організований Міністерством культури, його відвідали близько 550 учасників з 19 країн світу, у тому числі експерти з ЄС та країн Східного Партнерства, представники громадських організацій і креативного бізнесу. Висококласні міжнародні спеціалісти провели воркшопи з дизайну, моди, книговидавництва, поділились моделями успішної економічної діяльності в цих секторах

Світлана Фоменко також відзначила результативність здійснених Мінкультури заходів з метою повернення в Україну втраченої спадщини з країн Європи та світу. Наразі, за результатами конструктивної співпраці Мінкультури із Посольством України в Нідерландах на Батьківщину вже повернулося 13 предметів археології, незаконно вивезених з України. Найближчим часом в Україну буде повернено втрачену внаслідок Другої світової війни картину Михайла Паніна «Іван Грозний». До Харківського художнього музею повернено твір відомого українського художника Сергія Васильківського «Етюд з будинком». У контексті міжнародної співпраці у галузі повернення та реституції культурних цінностей було проведено ХІІ засідання Змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей під головуванням першого заступника Міністра культури України Світланою Фоменко і Послом з особливих доручень МЗС Німеччини статс-секретаря у відставці д-ра М. Янсена, за результатами якого підписаний Протокол, який окреслив основні напрями подальшої співпраці.

Також у фокусі Міністерства культури України міжнародна діяльність та входження в світовий культурний простір. Так проведено міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм» з метою презентації програм, ініціатив та проектів Європейського Союзу та Ради Європи, спрямованих на поширення обізнаності про культурну спадщину як важливий ресурс розвитку регіонів та як основу соціальної згуртованості місцевих громад.

Розширено нормативно-правову базу, як двостороннього співробітництва, так і в рамках міжнародних організацій. Серед іншого, розроблено проект Закону України про приєднання до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути.

Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко виступає Комісаром національного павільйону на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва. Мінкультури організовано проведення відбору куратора для національного представлення на Венеційській бієнале сучасного мистецтва в 2019 році, а також забезпечено оренду приміщення в Арсенале (Венеція, Італія).

Команда Міністерства культури ставить перед собою амбітні плани продовжити в 2019 році роботу над забезпеченням невідворотності змін, підвищенням довіри інституцій культури та громадян до відомства, спільно з професійним та експертним середовищем, громадянським суспільством, владою на місцях та жителями громад по всій країні формувати партнерство та реалізовувати інноваційні проекти. Серед стратегічних пріоритетів - завершення І етапу оновлення змісту початкової мистецької освіти, змін у вищій мистецькій освіті, а також продовження модернізації матеріально-технічної бази закладів мистецької освіти. А також перетворення художніх народних промислів та ремесел на креативні індустрії, підвищення обізнаності та глибшого залучення усіх заінтересованих сторін до процесу творення нових секторів та ринків, розширення економічних можливостей в галузі культури.

Источник: kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович