01.10.2019 08:21
Просмотров: 1079

"Укрнафта" Коломойського хоче погасити свій борг перед бюджетом за рахунок українців – ЗМІ

Укрнафта Коломойського хоче погасити свій борг перед бюджетом за рахунок українців – ЗМІ

Якщо в такий спосіб буде погашатися податкова заборгованість "Укрнафти" перед держбюджетом, то кожному громадянину України доведеться за це заплатити 428 грн, пише автор публікації

Контрольована Ігорем Коломойським "Укрнафта" має намір погасити 18 млрд грн заборгованості перед бюджетом, накопичені більш ніж за 15 років, за рахунок українців. Про це повідомляється в статті "Дзеркала тижня".

Видання інформує, що комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко отримав від НАКу як власника державного (і який превалює) пакета акцій "Укрнафти" право вирішувати накопичені з цією компанією питання, серед них і питання про погашення 18 млрд грн заборгованості компанії перед бюджетом. Погасити її пропонують за рахунок придбання в "Укрнафти" 2 млрд кубометрів газу, закачаного компанією в підземні сховища ще в 2006 році, право на який всі ці роки було оскаржено в судах. Але зараз у судовому порядку визнано, що цей газ належить "Укрнафті". І його "Нафтогаз" купуватиме за нинішньою ціною.

Автор статті пише: "Очевидно, Юрій Вітренко не витрачав часу даремно. Вже на засіданні правління НАК 18 вересня, за даними джерел ZN.UA, він переконав членів правління в тому, що треба повернути "Укрнафті"... близько 2 млрд кубометрів природного газу, колись закачаного компанією в підземні сховища газу (ПСГ) "Укртрансгазу". Потім НАК купує цей газ, але вже за сьогоднішньою ціною. А отримані за нього 18 млрд грн "Укрнафта" перераховує в рахунок погашення податкової заборгованості перед державним бюджетом (накопиченої з 2006 року)".

За підрахунками автора, якщо в такий спосіб буде погашатися податкова заборгованість "Укрнафти" перед держбюджетом, то кожному громадянину України доведеться за це заплатити 428 грн, оскільки "Нафтогаз" викупить цей газ за гроші жителів нашої країни.

"Така собі нехитра затія з погашенням податкової заборгованості. Причому "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" складно буде довести незаконність цієї угоди, якщо шукані 2,061 млрд кубометрів газу, поставлені "Укрнафтою" в підземні сховища газу ПАТ "Укртрансгаз" ще в 2006-му, оскаржені нею в усіх можливих судах України і не раз. Оскаржені в цьому випадку означає, що в судовому порядку визнано, що цей обсяг природного газу належить "Укрнафті".

Довідка. ПАТ "Укрнафта" – найбільша нафтовидобувна компанія України, оперативне управління якої зберігає за собою олігарх Ігор Коломойський. Операційний контроль над "Укрнафтою" його група "Приват" здійснює з 2003 року. "Укрнафта" – один з найбільших боржників перед бюджетом, станом на початок 2019 року її заборгованість становила близько 16,4 млрд гривень, а з пенею і штрафами борг перевищує 30 млрд. Експерти стверджують, що накопичені борги – результат успішно діючих схем перекачування грошей з наполовину державної структури в кишені приватних бізнесменів. З 2015 року НАБУ веде розслідування за фактами виведення коштів з "Укрнафти", хоча особливого прогресу в цій справі поки немає.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович