17.11.2023 07:04
Просмотров: 410

Чотири ключові маніпуляції, які використовують для обґрунтування потрібності "правок Лозового"

Чотири ключові маніпуляції, які використовують для обґрунтування потрібності правок Лозового

Пояснює Центр протидії корупції:

● Маніпуляція 1. "Строки слідства є у всіх цивілізованих країнах. "Правки Лозового" потрібні, щоб правоохоронці працювали швидше".

"Правки Лозового" обмежують строк розслідування ДО підозри. Обмеження розслідувань ДО підозри — це чисто українське "ноу хау".

Адже в розвинених країнах рахувати строки розслідування починають вже ПІСЛЯ оголошення обвинувачень конкретним фігурантам.

● Маніпуляція 2. Скасування "правок Лозового" — це порушення прав людини. Бо так людина може бути постійно "на гачку" у правоохоронних органів.

Брехня. По-перше, до офіційної підозри до людини не можуть застосовувати запобіжні заходи та арештовувати майно. Це все відбувається лише після підозри. І проти збереження строків ПІСЛЯ підозри ніхто не заперечує.

По-друге, якщо у правоохоронців є мета тиснути через обшуки, то строки до підозри так само жодним чином не зарадять.

● Маніпуляція 3. Без строків досудового розслідування ми ризикуємо не дотриматися меж визначених ЄСПЛ "розумних строків", а отже ризикуємо постійно програвати справи в ЄСПЛ.

В практиці ЄСПЛ міститься конкретне вираження, коли ці "розумні строки" мають початися і закінчитися. Так, відлік перебігу строку кримінального провадження починається з моменту висунення офіційного обвинувачення (підозри) або іншої істотної взаємодії з особою (теж затримання).

Тобто підрахунки строків з часу підозри (як це було до "правок Лозового") повністю узгоджуються із практикою ЄСПЛ.

● Маніпуляція 4. Скасування "правок Лозового" можуть надалі оскаржити в Конституційному Суді. Адже це звужує права обвинувачених та підозрюваних.

Жодної легітимної аргументації тут не існує. Адже "правки Лозового" ніяк не розширили права підозрюваних, обвинувачених чи інших учасників процесу. Натомість вони змінили процесуальний порядок та його елементи.

Джерело: https://t.me/znua_live/121294

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

05.05.2024 09:52    223
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович