13.10.2021 06:43
Просмотров: 646

12.10.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

12.10.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

ВООЗ

Стратегічна консультативна група експертів з імунізації (SAGE) Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендувала людям із ослабленим імунітетом отримати будь-яку додаткову дозу вакцин проти COVID-19, затверджених ВООЗ. “SAGE рекомендувала особам з помірно і сильно ослабленим імунітетом запропонувати додаткову дозу будь-якої з вакцин від COVID-19, включених у список для екстреного застосування. Ці особи рідше реагують адекватно на вакцинацію після стандартної серії первинних вакцин і мають високий ризик важкого перебігу хвороби COVID-19”. Наголошується, що особам віком від 60 років і старше, які були повністю щеплені вакцинами Sinovac та Sinopharm, слід запропонувати додаткову третю дозу цих же препаратів.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Уельс другим із регіонів Великої Британії запроваджує вимогу ковід-сертифіката для відвідувачів нічних клубів і масових заходів. Документ, що посвідчує щеплення від коронавірусу, негативний тест або перенесену хворобу, вимагатиметься від усіх осіб віком від 18 років у нічних клубах, заходах у приміщенні без фіксованих місць за участі понад 500 осіб та надворі без сидячих місць – за участі понад 4 тисячі осіб, а також на будь-яких заходах за участі понад 10 тисяч осіб. Перший міністр Марк Дрейкфорд зазначив, що з новими правилами «можливі зловживання», але більшість людей вочевидь дотримуватимуться їх.

«Коктейль з антитіл», розроблений британсько-шведською компанією AstraZeneca, досяг своєї мети у запобіганні розвитку важкої форми хвороби у результаті зараження коронавірусом SARS-CoV-2, повідомила пресслужба AstraZeneca.

Королівство Данія

За словами А. Б. Андерсен, яка є головним лікарем кафедри інфекційних захворювань головного госпіталю Данії «Rigshospitalet», кількість госпіталізацій є найважливішим, за чим необхідно стежити під час епідемії. Наразі вона досить стабільна – нижче 100 стаціонарних хворих на добу. Важко сказати, що потрібно, аби кількість знову знизилася, вважає пані Андерсен. Проте Данія перебуває на курсі третьої вакцинації осіб із груп ризику, й можливо це знизить статистику госпіталізацій.

Італійська Республіка

Італія повністю вакцинувала від коронавірусу понад 80 % населення у віці від 12 років.

Республіка Кіпр

Влада Кіпру оголосила про зміну з майбутнього четверга епідемічного статусу семи держав, звідки невакцинованим пасажирам слід приїжджати на острів із двома діагностичними тестами. Зміни було внесено до нового тижневого реєстру розподілу країн на категорії, опублікованого кіпрським МОЗ.

У цьому списку підвищено статус чотирьох країн. Так, Ліхтенштейн, Кувейт і ОАЕ переведені з помаранчевої зони, що передбачає проходження одного тесту протягом 72 годин перед вильотом на Кіпр, в зелену, звідки діагностичні аналізи не потрібні зовсім. А Люксембург з двотестової червоної категорії перейшов в однотестову помаранчеву.

Статус іще трьох країн зазнав пониження: Австралія та Чехія поміняли зелену зону на помаранчеву, а Словаччина – помаранчеву на червону.

Після внесених змін у зеленій категорії числяться шість країн, у помаранчевій – 25, у червоній – 28 держав. Усі інші країни є сірою зоною, звідки на Кіпр дозволяється приїжджати тільки за спеціальним дозволом з умовою подальшого перебування в двотижневому карантині.

Латвійська Республіка

8 жовтня Кабінет міністрів Латвії затвердив рішення “Про оголошення надзвичайної ситуації” через неконтрольоване зростання захворюваності Covid-19. Режим надзвичайної ситуації в країні оголошений із 11 жовтня на три місяці.

З 15 листопада всі працівники і посадові особи державних і муніципальних підприємств зможуть виконувати свої обов’язки, лише пред’явивши сертифікат, що підтверджує вакцинацію від Covid-19 або перенесену хворобу. Аби роботодавці та працівники могли підготуватися до цієї вимоги, встановлено перехідний період – з 13 жовтня працівники без ковід-сертифікату зможуть виконувати обов’язки тільки за наявності негативного тесту на Covid-19. До 18 жовтня тестування можна забезпечувати на робочих місцях, використовуючи експрес-тести на антиген, а з 18 жовтня робочі обов’язки очно зможуть виконувати тільки особи з сертифікатом.

Також роботодавцям доручено розглянути необхідність вакцинації від Covid-19 будь-якого співробітника. Якщо роботодавець вважає, що співробітник має бути щеплений, аби виконувати свої обов’язки, а той вакцинуватися відмовиться, роботодавець матиме право його звільнити.

Скрізь, де можливо, під час режиму надзвичайної ситуації необхідно забезпечити віддалену роботу. Якщо специфіка роботи не дозволяє виконувати обов’язки віддалено, роботодавець має забезпечити, щоб співробітники, які ще не повністю щеплені і не перехворіли, перебували на робочому місці у приміщенні тільки за наявності негативного результату тесту, зданого не раніше ніж за 72 години.

Людям, які працюють у критично важливих галузях – працівникам установ освіти, медикам, працівникам внутрішніх органів, рятувальної служби та місць ув’язнення, які почали процес вакцинації, але ще не закінчили його, тестування забезпечуватиметься в рамках наданого державою скринінгу.

Усі школи продовжать працювати очно. Школи мають максимально розділяти потоки учнів, у всіх приміщеннях доведеться перебувати в масках. Виняток зроблено лише для дитсадків.

Скринінг-тестування школярів проводитиметься один раз на тиждень. Під час НС не будуть проводитися заняття за інтересами поза школою, а також екскурсії та відвідування музеїв. Заборонено організацію таборів.

До очного навчання у вишах допускаються тільки вакциновані або перехворілі на Covid-19 студенти.

Очне навчання у школах може бути перерване, якщо Центр профілактики та контролю захворювань констатує високий ризик поширення Covid-19.

Під час режиму надзвичайної ситуації люди, які не мають сертифікату про вакцинацію від Covid-19 або перенесене захворювання, зможуть відвідувати магазини тільки певної категорії.

Під час режиму НС час роботи закладів громадського харчування, розважальних закладів, культурних установ і місць релігійної діяльності буде скорочено – вони зможуть працювати з 6:00 до 21:00 години. Обмеження не поширюватимуться на заклади громадського харчування, де їжа видається на винос, і термінали Ризького аеропорту.

Послуги громадського харчування можна буде надавати тільки в епідеміологічно безпечному середовищі, за одним столиком зможуть перебувати не більше чотирьох людей, а відстань між столиками має становити не менше три метри.

Робота салонів краси, торгових виставок та атракціонів поза приміщеннями дозволені в епідеміологічно безпечному середовищі, якщо додатково до загальних епідеміологічних вимог безпеки на одну людину забезпечується не менше 15 квадратних метрів площі.

Публічні заходи можна проводити тільки в безпечній епідеміологічній зоні, якщо додатково забезпечується перебування відвідувачів на фіксованих, персоналізованих сидячих місцях. На одного відвідувача має припадати не менше трьох квадратних метрів площі. Під час заходу відвідувач має бути в респіраторі рівня FFP2.

Одночасно на публічних заходах зможуть перебувати не більше 500 відвідувачів. Організатори заходів мають забезпечити персоналізацію квитків або реєстрацію учасників.

Нещепленим жителям дозволено збиратися на приватні заходи і мирні зібрання (пікети, ходу, мітинги) складом не більше 10 осіб всередині приміщення і 20 осіб під відкритим небом.

Нещепленим дозволено брати участь у релігійних заходах у приміщеннях і під відкритим небом за умови, що одній людині надається не менше 15 квадратних метрів громадського простору і вона носить маску.

Нещеплені також можуть користуватися громадським транспортом і отримувати послуги у поштових відділеннях, якщо у поштових відділеннях забезпечується 15 квадратних метрів площі на одну людину.

Французька Республіка

Франція з 11 жовтня внесла Україну до так званої «помаранчевої зони», посиливши правила в’їзду для українців. Країну мають право відвідувати громадяни, які пройшли повний курс вакцинації препаратами Johnson and Johnson, Astra Zeneca, Moderna, Pfizer та від моменту отримання останньої дози пройшло 7 днів (28 днів у випадку Johnson and Johnson). У разі відсутності підтвердження вакцинації зазначеними препаратами мандрівник має надати вагому причину для в’їзду.

Федеративна Республіка Німеччина

У Німеччині з 11 жовтня жителі cамостійно оплачують експрес-тести на COVID-19, за винятком людей, які не можуть бути вакциновані, включаючи дітей до 12 років.

З 11 жовтня 2021 року в Німеччині скасовується безкоштовне тестування для більшості категорій населення, за винятком неповнолітніх дітей віком до 12 років і трьох місяців, вагітних жінок (у першому триместрі вагітності), осіб, які не можуть бути вакциновані через протипоказання (за наявності відповідної медичної довідки). При цьому, особи, в яких був підтверджений вірус Covid-19, а також ті, які мають відповідні симптоми, чи контактували з хворими, продовжують забезпечуватися безкоштовними тестами на підставі лікарського направлення. Німецький експерт з охорони здоров’я Карл Лаутербах очікує, що скасування безкоштовних тестів активізує кампанію з вакцинації населення.

Королівство Швеція

З 11 жовтня жителі Швеції у віці 12–15 років можуть записатися на вакцинацію від COVID-19. В адміністраціях деяких регіонів країни мають намір проводити вакцинацію у школах, але у частині ленів підліткам пропонують записатися на прийом до поліклініки.

США

Компанія Merek 11 жовтня подала заявку регулятору США на схвалення противірусного препарату molnupiravir – таблеток від COVID-19.

Південна Корея

У Південній Кореї понад 90 % дорослих жителів країни отримали хоча б першу дозу вакцини від коронавірусу – Корейське агентство з контролю і профілактики захворювань (KDCA).

Королівство Таїланд

Прем'єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча заявив, що з 1 листопада скасують карантин для повністю щеплених від коронавірусу мандрівників, які прибувають з низки країн із низьким рівнем поширення інфекції.

Австралія

11 жовтня в Сіднеї був скасований загальний локдаун після того, як місто перебувало в режимі жорсткого карантину 15 тижнів. Тепер посидіти в ресторані або барі з друзями, записатися на стрижку, відвідати родичів можливо, однак для цього необхідно мати при собі сертифікат вакцинації, який свідчить, що громадянин був щеплений від COVID-19 як мінімум двома дозами вакцини. Особам, вакцинація яким протипоказана, необхідно мати при собі довідку, що підтверджує неможливість вакцинації.

Нова Зеландія

Більшість медиків і вчителів у Новій Зеландії будуть зобов’язані пройти вакцинацію від COVID-19. Лікарі, медсестри та інші медичні працівники, які контактують із пацієнтами, мають отримати обидва компонента вакцини до 1 листопада. Те саме стосується співробітників шкіл, які контактують з учнями.

Источник: szru.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: пандемия

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович