19.03.2023 07:51
Просмотров: 427

Глава ПЦУ Епіфаній закликав братію Києво-Печерської лаври співпрацювати: Захистимо вас від залякувань

Глава ПЦУ Епіфаній закликав братію Києво-Печерської лаври співпрацювати: Захистимо вас від залякувань

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав братію Києво-Печерської лаври сприяти процесу звільнення «від московського ярма» та запевнив, що їх захищатимуть від залякувань з боку теперішнього очільника Лаври.

Про це йдеться у відеозверненні Епіфанія «до братії Лаври та громадськості».

Епіфаній наголосив, що в жодному разі не йдеться про закриття монастиря Лаври, припинення в ньому молитви, богослужінь та чернечого життя.

«Порівняння нинішніх подій з минулими гоніннями комуністичної влади на церкву загалом та двократним закриттям монастиря зокрема — безпідставна маніпуляція», — сказав він.

Епіфаній заявив, що протягом тривалого часу церква, держава і суспільство намагалися спонукати керівництво московського патріархату в Україні остаточно припинити підлеглість російському центру.

«Суспільству загалом і братії відомі численні приклади того, як під керівництвом нинішнього очільника монастиря Лавра послідовно і свідомо перетворювалася на центр пропагування ідеології "русского мира"», — сказав Епіфаній.

Він закликав братію Києво-Печерської лаври сприяти процесу звільнення «від московського ярма» та пообіцяв, що всі, хто «послідує вимогам канонів томоса та відкине беззаконну владу москви», продовжать своє служіння у Лаврі.

Епіфаній запевнив, що:

● братію захищатимуть від залякувань з боку теперішнього очільника Лаври;

● керувати поточними справами обителі будуть ті, хто знає традиції та життя монастиря, належить до братії, має відповідні здібності та «не заплямував себе відданістю "русскому миру"»;

● богослужебною мовою Лаври буде давня слов'янська мова разом із сучасною українською.

Він наголосив, що московська духовна влада в Україні є неканонічною, а кремль використовує її проти українського народу.

«Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, а навпаки — місцем, яке духовно надихатиме наших співгромадян у ці тяжкі часи [...] Як священноархімандрит Лаври я відкритий до діалогу та спілкування. Наша мета — зберегти й оновити обитель, очистити її від омани "русского мира". Ми готові до співпраці з усіма, хто поділяє це прагнення», — сказав Епіфаній.

10 березня національний заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив УПЦ МП, що з 29 березня буде розірвано договір від 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, яке є державною власністю.

Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Ткаченко також заявив, що чернече життя на території Лаври не припиниться після завершення ревізії, проте ченці Української православної церкви московського патріархату мають визначитися, як вони можуть залишитися там. Ткаченко додав, що 11 березня він розмовляв зі священниками, які перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України.

В УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено».

«Що стосується роботи згаданої в листі групи, то про зміст її висновків ніде не повідомлялося, а складалися вони, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм», — додали в УПЦ МП.

В УПЦ МП вважають, що єдиною підставою для відселення монахів є «лише забаганка чиновників з Мінкульту», і порівняли їхнє рішення з діями радянської влади в 1960-х роках.

Також намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що УПЦ не має наміру виселятися з Києво-Печерської лаври.

Джерело: hromadske.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович