11.05.2024 07:31
Просмотров: 353

The Times: росія використовувала замок у Британії як шпигунську базу

The Times: росія використовувала замок у Британії як шпигунську базу

російський замок, який знаходиться на кордоні графств Кент і Сассекс у Великій Британії, цього тижня позбавили дипломатичного статусу, оскільки він підозрюється у використанні військовою розвідкою рф для зустрічей та вербування британських агентів, пише The Times.

За даними джерел в органах безпеки, замок 19 століття Сікокс-Хіт був внесений до переліку пам'яток архітектури II класу, однак він став метою останнього пакету санкцій після того, як його визнали головною базою, з якою ГРУ проводило свої операції на території Великобританії.

«Зрозуміло, що за будинком роками стежили британські спецслужби. Було помічено, що особи, яких ГРУ вважало потенційними агентами, включаючи британських та інших неросійських членів злочинних угруповань, входили та виходили з цього будинку», - йдеться у матеріалі.

Джерела в органах безпеки повідомили, що ГРУ планує створити сучасну шпигунську базу у Сікокс-Хіт. Водночас міністр внутрішніх справ країни Джеймс Клеверлі заявив, що ця база є однією з кількох російських об'єктів у Великій Британії, які втратять дипломатичний статус. Такі дані стали частиною нових санкцій проти рф, які запровадили у відповідь на можливий підпал бізнесу у східному Лондоні у березні, пов'язаний з Україною. Місцева влада стверджує, що такий підпал організував Кремль.

У публікації додали, що Сікокс-Хіт не використовувався під час планування атаки, проте він був серед низки об'єктів, які належали росіянам і досі мали дипломатичний статус.

▶ ️Що відомо про замок Сікокс-Хіт

Така будівля була збудована у стилі французького замку в 1871 році, тоді вона належала другому віконту Гошену. Він передав його Радянському Союзу в 1947 році нібито як подарунок після того, як російські моряки врятували його сина під час Другої світової війни. Раніше замок використовували як притулок ватажка контрабандистської банди Хоухерста 18 століття Артура Грея.

Також у 1990-х роках "дача" була заміською резиденцією російського посла. Вже 1999 року місцевий фермер-вівчар звинуватив російське посольство в тому, що воно випустило на волю на території маєтку зграю собак, які вбили 50 овець.

Тоді прес-секретар посольства зазначив:

«Маєток є нашою власністю, і на все, що там знаходиться, поширюється дипломатичний імунітет відповідно до міжнародної конвенції, тому так, собаки мають імунітет, але собаки не є дипломатами».

У той же час вже покійний московський іноземний кореспондент Джон Міллер розповідав у своїх спогадах, що йому та його колегам одного разу вдалося потрапити на територію маєтку.

«Якось ми пробралися на заднє подвір'я і розкидали попіл, отримавши невтішну винагороду: єдине, що можна було прочитати, – це список сюжетів новин ВВС», – написав він.

Джерело: charter97.org

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:21    166
Сегодня 08:41    122
Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович