Двоє мешканців Харківщини захворіли на ботулізм (відео)
На Харківщині у поточному році зафіксували два факти отруєння ботулотоксинами.
Продавчиня Ірина торгує морепродуктами на одному з ринків Харкова. Жінка переконує: наразі копчену та в’ялену рибу не продають, бо така продукція у спеку швидко псується.
Ірина, продавчиня
Про нее спрашивают, конечно. Но все наши постоянные покупатели знают, что пока на улице выше 25 – 30 градусов у нас они копченую рыбу однозначно купить не могут.
Лікарі зазначають: страшнішим за звичайне отруєння є ботулізм. Це гостре токсико-інфекційне захворювання. Воно зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. За інформацією обласного лабцентру, цьогоріч у регіоні на ботулізм захворіли 2 людей. Останній випадок стався у селищі міського типу Борова 17 червня. Там 68-річний чоловік вживав копчену рибу домашнього виробництва. У тяжкому стані пенсіонера доправили до райлікарні.
Інформація із сайту Харківського обласного лабцентру
У 2019 році в області не реєструвались захворювання на ботулізм. Але за 5 років – з 2014 по 2018 – в області від отруєння ботулотоксином постраждали 24 особи, життя чотирьох врятувати не вдалося. Майже всі отруєння були пов’язані із вживанням риби – як домашнього виготовлення, так і купленої в роздрібній мережі.
Захворіти на ботулізм можна не лише через неякісну копчену чи в’ялену рибу. Збудник хвороби може знаходитися у консервах, ковбасі, м’ясі та навіть овочах. Лікарка-терапевчиня Валентина Нагорна зазначає: токсин повністю гине при термічній обробці продуктів. М’ясо, наприклад, необхідно варити при температурі 100 градусів за Цельсієм не менше години.
Валентина Нагорна,/ лікарка-терапевчиня
Если это что-то свежее по типу домашних мясных стейков, колбасы. Рыба конечно же. Их толщина должна быть где-то сантиметр и термическое воздействие 100 градусов и выше, минут 20 должно быть.
Симптоми ботулізму проявляються у період від 2 годин до доби після вживання неякісного продукту. Вони схожі на прояви харчового отруєння, але відрізняються запамороченням та порушенням дихання. У такому разі необхідно терміново звертатися до лікарів.
Валентина Нагорна, лікарка-терапевчиня
У специализированной медицинской помощь есть сыворотка противоботулиническая. Вовремя и правильно поставленный диагноз – это гарантия того, что человек выживет с минимальными последствиями, а то и без них.
Аби уберегтися від зараження ботулотоксинами, слід утриматися від споживання продуктів, що не проходили санітарної перевірки. Рибу, м’ясо та консерви фахівці радять купувати лише у супермаркетах.
Источник: objectiv.tv
Автор: Олександр Шемаєв