14.04.2024 06:49
Просмотров: 512

Ядерний тероризм росії треба зупинити

Ядерний тероризм росії треба зупинити

Центр стратегічних комунікацій пояснює

15 квітня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі доповідатиме на засіданні Ради Безпеки ООН про атаки FPV-дронів на об’єкти ЗАЕС.

● Україна продовжує неухильно дотримуватись положень Додаткового протоколу Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та непричетна до будь-яких збройних провокацій на Запорізькій АЕС.

● Генеральний директор МАГАТЕ наполягає на неухильному дотриманні 5 принципів забезпечення безпеки ЗАЕС, оприлюднених на засіданні РБ ООН 30 травня 2023 року та закликає рф вивести свої війська з території станції заради уникнення провокацій ядерного інциденту.

● Україна покладає сподівання на моніторингову місію МАГАТЕ як на єдиного міжнародного спостерігача і джерело об’єктивної інформації на тимчасово окупованій ЗАЕС. Тільки МАГАТЕ може завадити свавіллю окупантів на станції.

● Використовуючи атаку на ЗАЕС «під чужим прапором» російська машина пропаганди намагається зняти з себе відповідальність за ймовірну ядерну катастрофу і повісити на Україну ярлик «ядерного терориста».

● Керівництво МАГАТЕ зазнає потужного тиску в інформаційному полі з боку російської пропаганди, але відмовляється підігравати рф у наклепах на Україну.

● Викликає стурбованість, що в секретаріаті МАГАТЕ у Відні досі працює близько 100 громадян держави-агресора. Також заступником генерального директора Агентства Рафаеля Гроссі й керівник департаменту ядерної енергії МАГАТЕ є громадянин рф михайло чудаков.

● У 2022 році СЕО GreenPeace International закликав Гроссі усунути Чудакова – у зв'язку з його неоднозначною позицією щодо окупації ядерних об'єктів на території України та його довгим послужним списком у росатомі. Однак звернення залишилося без відповіді.

● Україна продовжує неухильно відстоювати реалізацію Формули миру Президента Зеленського щодо негайної деокупації ЗАЕС та відновлення контролю над нею єдиним легітимним оператором – «Енергоатомом».

● Окупація Запорізької АЕС російськими військами у 2022 році є актом міжнародного ядерного тероризму, порушенням основ ядерної безпеки. За ядерний тероризм і шантаж росії не місце в ООН.

● На сьогодні близько 400 тисяч осіб підтримали петицію про виключення рф з ООН на Міжнародній платформі Change.org

---------

Останній — шостий — реактор Запорізької АЕС перевели в стан "холодного зупину". путін заявив очільнику МАГАТЕ, що збирається "перезапустити" станцію.

За інформацією Wall Street Journal, коли Рафаель Гроссі зустрічався з путіним минулого місяця в Сочі, він запитав президента рф, чи буде перезапущено станцію. путін сказав, що "обов'язково буде", але без уточнення термінів, коли це станеться — до чи після закінчення бойових дій.

Водночас, в "Росатомі" повідомили, що сьогодні вранці реакторну установку енергоблока № 4 ЗАЕС було переведено в стан "холодного зупину". Це безпечний стан реактора, коли блоки знижують до низького тиску і охолоджують холодною водою.

Україна наполягала на тому, щоб росія зупинила останній реактор ЗАЕС ще влітку 2023 року, однак тоді цього не було зроблено. У режимі холодної зупинки реактори не такі небезпечні, оскільки частина короткоживучих радіонуклідів у них уже розпалася. У разі аварії або викиду, як зазначають фахівці, в атмосферу потрапить значно менше радіоактивних елементів.

** Нещодавно міністр енергетики України Герман Галущенко вкотре застеріг міжнародну спільноту, що через неналежну експлуатацію ЗАЕС окупантами наслідки ймовірної аварії можуть зачепити не лише Україну, а й інші країни, які знаходяться далеко від неї.

Джерело: https://t.me/spravdi/37924, https://t.me/znua_live/143369

Новости портала «Весь Харьков»


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович