03.01.2024 09:51
Просмотров: 352

Три ключові фактори воєнного часу

Три ключові фактори воєнного часу

Мабуть три ключові фактори воєнного часу, які зараз визначають стан нашої економіки - енергосистема, зовнішня торгівля та люди (через споживчий попит, та через пропозицію робочої сили).

Минулий рік показав, що відключення помітно впливають на економіку - і через обмеження енергоємного виробництва, і через спад споживання та погіршення оцінки стану економіки, і через непродуктивні витрати бізнесу та громадян на безперебійне живлення.

Після завершення минулорічних відключень економіка на диво швидко "відскочила", але з точки зору тотальної війни без оглядки на ресурси, вкладатися в удари по наших енергооб'єктах - приваблива стратегія.

Найжорсткіші відключення в 2022-му були після ударів 23 листопада. Тоді росіяни випустили 70 ракет, 51 з яких перехопила наша ППО, решта прилетіли по енергетичній інфраструктурі - Х-101, Х-555 і пара Кінжалів.

Добре пам'ятаю ті дні, я саме їхав на авто у відрядження в Польщу, і яскраво освітлені міста і траси відчувалися шокуюче контрастно після нашої темряви.

В жовтні-листопаді 2023 росіяни взагалі не запускали Калібри та Х-101/555, і можна було припустити, що з урахуванням власних виробничих обмежень вони накопичують ракети, щоб у грудні-січні запускати по 200 штук в місяць.

(Тут покладаюся на розрахунки Роман Шрайк, який давно і скрупульозно облікує ракетні обстріли, що в динаміці дає можливість робити припущення про виробничі/пускові потужності - картинка місячної давності саме його, на основі даних Генштабу про збиті(!) ракети)

І от 29 грудня 2023 року по нам запустили 158 "засобів повітряного нападу", з них - не менше 90 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, з яких Повітряні сили задекларували знищення 87-ми. Ще 20 ракет запустили на початку грудня - якраз після кількох днів морозів.

Де блекаути? Нема блекаутів. Так, нам допомагає тепла зима, але й запас міцності енергосистеми відчутно нижчий, ніж минулоріч.

Маю цьому просте, але необов'язково вірне пояснення.

У 2023 багато було вкладено у фортифікацію енергосистеми (бачив, аналізуючи бюджетні видатки). Більшість енергооб'єктів непросто руйнувати ракетами, а у поєднанні з посиленою ППО та фортифікацією це може перетворюватися на дуже дороге задоволення.

Але ж ми знаємо, що росіюшка за ціною не постоїть - класти в останні місяці по 25-30 тис солдат і тисячі одиниць бронетехніки їм не шкода.

Тому припущу, що в умовах обмежених можливостей виробництва вони дійшли висновку, що витрати високоточних (і не дуже високоточних) крилатих ракет на енергосистему себе не виправдовують, тобто не наближають їх стратегічні цілі так, як удари по чомусь іншому.

По чому - можна робити висновки з характеру останніх прильотів, але інформація в цивільному доступі обмежена, тому можу помилятися і не спекулюватиму.

Це не означає, звісно, що прильотів по енергосистемі більше не буде - точково ситуативно битимуть. Але на стратегії "заморозити х*хлів", схоже, поставили хрест.

Це добре для економіки. І це показує нашу спроможність та стійкість. Зважте на це, якщо провалилися у стан "все пропало". Бо я, наприклад, співставляю власні очікування наприкінці літа з дійсністю і бачу, що дійсність істотно краща.

І дякую енергетикам та бійцям ППО. Ви найкращі.

Джерело: https://www.facebook.com/yuriigg

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович