21.08.2021 09:22
Просмотров: 1129

Україна придбала британський криголам James Clark Ross

Україна придбала британський криголам James Clark Ross

Криголам RRS James Clark Ross. Фото: Royalty-Free/Corbis Rich Burt

Криголам James Clark Ross після 30 років служби в складі Британської антарктичної місії був проданий Україні.

Про це сьогодні повідомило Посольство Великобританії в Україні, передає Національний Промисловий Портал з посиланням на ЦТС.

“Це вже другий приклад, коли британський дослідницький актив передається українським колегам-науковцям. Перший – це передача в 1996 році станції “Фарадей”, яка тепер відома як станція “Академік Вернадський”, – прокоментували британські дипломати. Вони нагадали, що саме криголам James Clark Ross доставив першу українську місію на полярну станцію “Академік Вернадський”.

Судно відкриває нові можливості для проведення наукових досліджень, зокрема, дослідження океанів і зміни клімату в полярних регіонах, зазначили в посольстві.

Україна придбала британський криголам James Clark Ross

Нагадаємо, 7 липня Кабмін ухвалив рішення про виділення коштів (близько 5 млн дол.) на придбання науково-дослідного судна-криголама для українських антарктичних експедицій.

Криголам James Clark Ross 1990 року побудови може рухатися крізь шар льоду товщиною до 4 м в екстремальних умовах і працює в штатному режимі в крижаному шарі товщиною до 1,5 м.

Судно має довжину майже 100 м і водотоннажність 5 732 т. Воно спеціалізується на морських біологічних, океанографічних і геофізичних дослідженнях. На його борту є кілька лабораторій, а також системи лебідок, які дозволяють розміщувати наукове обладнання на кормі або в середній частині судна. На борту можуть перебувати кілька десятків учених і понад 20 членів екіпажу.

Україна придбала британський криголам James Clark Ross

Криголам RRS James Clark Ross. Фото з відкритих джерел.

Судно названо на честь Джеймса Кларка Росса – британського військового моряка і дослідника, який в XIX столітті зробив найбільшу для свого часу експедицію в Антарктику, а пізніше брав участь у пошуках зниклої експедиції Франкліна в Арктиці.

James Clark Ross створив першу в історії карту глибоководного Південно-Сандвічевого жолоба в Південному океані, а також запускав підводний дрон-субмарину, названу Boaty McBoatface, яка вивчала зв’язок між антарктичними вітрами та зростанням температури океанічної води.

Источник: uprom.info

Автор: Владислав Христофоров

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    1089
Октябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

  • Доставка води в Харкові avita.ua - енергія природи у кожному ковтку

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович