28.07.2023 07:02
Просмотров: 315

Для виборів після війни потрібно не менше півроку

Для виборів після війни потрібно не менше півроку

За місяць після скасування воєнного стану ЦВК не встигне якісно підготуватися до виборів. Потрібно не менше півроку, — експерт Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Олександр Клюжев.

На його думку, вибори мають відбутися тоді, коли держава та виборці будуть до них по-справжньому готові. А чинний Виборчий кодекс установлює нереалістичний строк.

"Після значних руйнувань і масштабного переміщення виборців такі строки не дають змоги якісно організувати демократичне волевиявлення.

Нині серед експертів і депутатів превалює думка про необхідність шести підготовчих місяців після скасування воєнного стану.

Але щоб парламентський консенсус справді мав шанс, необхідно ще до перемоги доказово з цифрами розрахувати перехідний період", — пише Клюжев.

Невід’ємним складником підготовки до повоєнних виборів, на думку експерта, має стати консенсус навколо дотримання демократичних стандартів виборів.

Виборче законодавство не має підміняти собою розслідування злочинів кандидатів і судові вироки, карати ймовірних колаборантів.

Після деокупації не всюди буде можливо відразу організувати вибори. Тож законодавство має встановлювати критерії для оцінки можливості/неможливості їх проведення на окремих територіях.

"З 2014 року Україна була змушена ухвалювати подібні рішення (…) Після війни перед державою постане ще масштабніше завдання: об’єктивно оцінити всі деокуповані території окремо.

Тому важливо вдосконалити процедуру на основі попередніх рекомендацій (…) Венеціанської комісії та БДІПЛ ОБСЄ", — додає він.

Напередодні повоєнних виборів важливо й посилити запобіжники від політично вмотивованих ротацій у складі виборчих комісій, а також забезпечити умови для голосування внутрішніх переселенців і мігрантів.

"Цього року реалістичним завданням для держави є формування цілісного плану підготовки до перших повоєнних виборів і старт його реалізації", — наголошує експерт.

Джерело: https://t.me/znua_live/104516

Новости портала «Весь Харьков»


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович