12.07.2023 06:48
Просмотров: 408

Комюніке саміту НАТО фіксує відсутність прогресу щодо приєднання до Альянсу України

Комюніке саміту НАТО фіксує відсутність прогресу щодо приєднання до Альянсу України

Комюніке Вільнюського саміту НАТО фактично нічого не змінює для України і лише фіксує відсутність прогресу щодо приєднання до Альянсу — The Telegraph.

В The Telegraph зазначають, що документ вкотре свідчить про неготовність країн-союзниць Києва запропонувати Україні щось більше, ніж розмиті, невизначені гарантії безпеки, сутність яких також ще слід уточнювати.

На думку журналістів, навіть зміна риторики деяких країн, які виступили за приєднання України до НАТО після завершення війни, може бути пов'язана зі спробою використати можливе членство, як "розмінну монету" на переговорах з рф. Зокрема, подібну позицію, ймовірно, займає французька влада, яка таким чином намагається примусити Кремль почати перемовини.

Автори статті вважають, що за таких обставин та відсутності конкретики з боку партнерів Володимир Зеленський та українські дипломати цілком справедливо обурюються, наголошуючи на тому, що половинчасті рішення призведуть до нових війн у майбутньому.

"Для українців є розчаруванням заяви про те, що для НАТО було б божевіллям прийняти члена, який перебуває в розпалі війни. Але ж вони (українці — ред.) не просили нічого такого. Вони вимагають конкретного шляху до членства та швидкого вступу після закінчення війни", — зазначають автори матеріалу.

Попри це, у The Telegraph пояснюють, чому Джо Байден та Олаф Шольц не хочуть обіцяти Україні членства в Альянсі.

"Що, якщо війна закінчиться тим, що рф все ще утримуватиме окуповані території, або миром у корейському стилі, коли тимчасове перемир’я ніколи не супроводжуватиметься офіційним припиненням бойових дій?

Ось чому Байден і Шольц віддають перевагу аналогіям із відносинами Заходу з Ізраїлем, який отримує залізні, але не кодифіковані гарантії безпеки.

Але Ізраїль також має (невизнаний) засіб ядерного стримування, чого немає в жодного з його противників. Україна ж бореться з найбільшою ядерною державою планети і відмовилася від ядерної зброї в 1994 році — в обмін на гарантії безпеки, які виявилися марними", — зазначають аналітики.

Джерело: https://t.me/znua_live/102084

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович