06.02.2024 09:31
Просмотров: 290

Партнери шукають додаткові можливості підтримати Україну

Партнери шукають додаткові можливості підтримати Україну

Нашої ініціативи у подоланні наших же проблем дуже мало, — редакторка відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва.

Оскільки з 37 мільярдів доларів зовнішньої підтримки на цей рік поки "випадає" $15 млрд від США, партнери України готують плани і "Б", і "В".

Однак вони не здатні забезпечити швидке фінансування потреб України.

"Десятирічні плани підтримки, які готують наші ключові союзники, — це прекрасне починання.

Наступною аналогічну десятирічну програму повинна представити Франція.

Навесні сподіваються оприлюднити власні десятирічні зобов'язання США як гарантію на випадок повернення Дональда Трампа до Білого дому", — пише журналістка у статті "Війна триватиме роками. На що ми сподіваємось?" (https://zn.ua/ukr/macroeconomics/vijna-trivatime-rokami-na-shcho-mi-spodivajemos.html).

Є прогрес і в передачі Україні заморожених активів рф. На початку січня Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроєкт, який дозволить конфіскувати та спрямувати Україні частину з близько $300 млрд.

А 29 січня країни ЄС одноголосно схвалили нові правила, які дозволять фактично вилучати прибутки, отримані від операцій із російськими підсанкційними активами, і перераховувати їх Україні.

"За 2023 рік міжнародний депозитарій Euroclear заробив 4,4 млрд євро на таких операціях. Ні, ці 4,4 мільярда ми вже не побачимо, але потенційно можемо отримати майбутні прибутки від таких операцій.

Лишився останній крок — власне домовитися про передачу грошей нам, але як швидко цей крок зробить ЄС, а за ним і США — невідомо", — пише Самаєва.

На старті створення й додатковий фонд військової допомоги від ЄС (Ukraine Assistance Fund), що може додати нам ще 20 млрд євро на чотири роки.

"Нашої ініціативи у подоланні наших же проблем непристойно мало. А між іншим суб’єктність — один із ключових наших "воєнних" здобутків, який хотілося б не "прогулять", — резюмує журналістка.

Джерело: https://t.me/znua_live/133187

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович