17.03.2019 09:03
Просмотров: 1033

"Позиція української держави у справі "скіфського золота" тверда і чітка, і базується на міжнародному праві, і тому, що ці надбання належать державі Україна та українському народу" - Євген Нищук

Позиція української держави у справі скіфського золота тверда і чітка, і базується на міжнародному праві, і тому, що ці надбання належать державі Україна та українському народу - Євген Нищук

15 березня в ІА «УКРІНФОРМ» відбулася прес-конференція «Справа про «скіфське золото». Як Україна відстоює свої культурні цінності», за участі членів української делегації, яка представляла інтереси Української держави на засіданні Апеляційного суду Амстердама щодо повернення археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі», більш відомої як «скіфське золото».

Міністр культури України Євген Нищук, який представляв Уряд на засіданні Апеляційного суду у місті Амстердам у справі про «скіфське золото», зазначив, що до участі у судовому процесі були залучені експерти та музейні фахівці, які відповідали за формування колекції і супроводжували виставку, а також юридичні радники та адвокатська компанія, яка представляла Україну в суді.

Міністр культури України нагадав, що колекція виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» перебувала на експонуванні в Музеї Алларда Пірсона відповідно до договорів між даним Музеєм та низкою українських музеїв, частина з яких розташована в АР Крим. Завершення її експонування співпало із здійсненням Російською Федерацією незаконної окупації півострова.

Наказом Міністерства культури України було визначено, що на період незаконної окупації Криму, колекція має повернутися на тимчасове зберігання на материкову частину України. Основним зберігачем усіх музейних предметів виставки було визначено Національний музей історії України, оскільки її перебування в кримських музеях загрожує цілісності та надійності зберігання даних культурних цінностей державного Музейного фонду України.

«Це принципова ситуація, як ви розумієте, повернення колекції у так звані «кримські музеї» - це її фактична втрата не тільки для України, а й для світової культурної спадщини. Колекція навряд чи повернулася б до кримських музеїв, а автоматично перемістилася б до РФ, як і інші культурні цінності півострова. Тому наша позиція була тверда та чітка, вона базується на міжнародному праві, дотриманні конвенції ЮНЕСКО 1970 року, і тому, що ці надбання належать державі Україна та українському народу. Окрім юридичних аргументів, українська сторона наголошувала – якщо суд задовольнить апеляцію, то фактично легалізує незаконну анексію Росією Криму, а це суперечить і міжнародним нормам і позиції європейського та світового співтовариства», - наголосив Євген Нищук.

«Говорити зараз, коли повернеться колекція до України ми не беремося, інша справа, що ми принципово не відходимо від твердої позиції – виставкові експонати це безцінне надбання української держави і наша гордість, і за будь-яких обставин ми будемо боротися до кінця та не підемо на жодні поступки».

Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко зазначила, що відповідно до Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності (1970 р.), і згідно із контрактами, які були укладені між кримськими музеями і Музеєм Алларда Пірсона - колекція вважається незаконно вивезеною і підлягає поверненню на територію України.

«Поки тривають судові розгляди, колекція надійно зберігається в сховищах Музею, але в будь якому випадку вона має бути повернута до України», - наголосила Світлана Фоменко.

Нагадаємо, що 11 березня 2019 року відбулося засідання Апеляційного суду Амстердама у справі за позовом держави Україна до Музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету (Королівство Нідерландів) про повернення в Україну експонатів виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі» або «скіфське золото».

Апеляційний суд має оголосити рішення у справі 11 червня 2019 року.

Источник: mincult.kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович