15.09.2023 06:54
Просмотров: 423

російська агресія переконала деякі уряди ЄС не тягнути з розширенням "сімʼї"

російська агресія переконала деякі уряди ЄС не тягнути з розширенням сімʼї

«Зараз той момент, коли ми повинні бути сміливими»: російська агресія переконала деякі уряди ЄС не тягнути з розширенням "сімʼї".

Та є нюанси: філософію сміливості сповідують насамперед Франція, Німеччина та очільники європейських інституцій. Тоді як країни-реципієнти побоюються скорочення дотацій від Євроспільноти.

▶ ️Дебати про розширення ЄС розпочнуться вже найближчим часом. Західні медіа повідомляють, що Єврокомісія оголосить у жовтні, чи рекомендуватиме вона розпочати офіційні переговори з Україною та Молдовою щодо набуття членства. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн озвучила дещо іншу інформацію: комісія висуне свої ідеї з нового року.

Дискусійний кейс уже фактично сформований, і виглядає він так:

● Держави-члени Європейського Союзу відверто побоюються багаторічної війни в Україні. Також вони не хочуть брати на себе цілковиту відповідальність за відбудову нашої держави. Адже доля президентських виборів у США сьогодні не прогнозована, і Білий Дім за правління республіканця може дистанціюватися від попередніх обіцянок нинішнього лідера США Джо Байдена щодо післявоєнного відновлення нашої країни - уже члена Спільноти.

● Наших найближчих сусідів по ЄС турбує сільськогосподарська потужність України. Українське збіжжя вже зараз стало каменем спотикання у взаєминах з Польщею, Румунією і та ін. Після вступу Києва до Союзу, вітчизняним аграріям буде значно простіше конкурувати за європейські ринки.

● Прогнозованим викликом є можливе повернення до Білого Дому Дональда Трампа: попередня його каденція усіяна економічними суперечками з Євросоюзом, які ризикували перерости в тарифну війну. Україна як новий член Спільноти, потребуючи дотацій, вплине на конкурентоздатність ЄС. Плюс, - прогнозується економічне протистояння з Китаєм.

● Найближчим часом усі 27 держав вимушені будуть активніше співпрацювати в царині оборони, фінансувати свої спільні воєнні програми. Водночас деякі члени, як от Іспанія, можуть з реципієнта перетворитися на донора Брюсселю.

▶ ️У перекладі з дипломатичної мови українською це означає гіпотетичний намір лідерів ЄС відмовитися від прискореного вступу Києва до своїх лав.

● Панівна на сьогодні думка озвучена президентом Ради ЄС Шарлем Мішелем (це той, який дуже подібний на Шмигаля): він закликав прийняти «до сімʼї» Україну і Молдову в пакеті з шістьма західнобалканськими країнами, а саме розширення провести до 2030 р.

● Дата «до 2030 р.» офіційно пояснюється тим, що Спільнота повинна провести радикальні внутрішні реформи, а це, ймовірно, спровокує роки боротьби між нинішніми членами ЄС. "Нам потрібно буде подумати, як працюватимуть наші інституції – як виглядатимуть парламент і комісія. Нам потрібно обговорити майбутнє нашого бюджету – з точки зору того, що він фінансує, як він фінансує і як він фінансується. І ми повинні зрозуміти, як забезпечити надійні зобов'язання у сфері безпеки у світі, де стримування має більше значення, ніж будь-коли", – фон дер Ляєн.

● Сказане зовсім не означає, що в ЄС немає прихильників швидкого прийняття нових членів, в тому числі - й України. Та ж сама фон дер Ляєн зазначила, що ЄС не повинен чекати на зміни в Договорі про Євросоюз, щоб просунутися вперед зі розширенням.

▶ ️У будь-якому разі: забюрократизований Брюссель розпочав складний процес інституційного перетравлювання нової геополітичної ситуації, і відверто заявляє про необхідність відповісти розширенням «своєї сімʼї» на імперську агресію кремля. Тоді як на дату приєднання «до сімʼї», гадаю, можна буде повпливати.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/865

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович