11.12.2021 07:01
Просмотров: 791

"Розмова під стволами гармат на Україну". Європа боїться "Мюнхенської змови" через Путіна

Розмова під стволами гармат на Україну. Європа боїться Мюнхенської змови через Путіна

Заява Джо Байдена про можливі переговори з Росією на тему НАТО викликала значне занепокоєння серед східноєвропейських країн-членів альянсу, пише західна преса.

Йдеться про побоювання Росії щодо розширення НАТО на схід.

Польща та країни Балтії кажуть, що такі перемовини можуть перетворити Східну Європу на "зону впливу" Москви й стати перемогою для Володимира Путіна.

Дехто в цих країнах навіть порівнює потенційний результат майбутніх переговорів з Мюнхенською угодою 1938 року, за якою Судетська область Чехословаччини відійшла гітлерівській Німеччині, наголошують газети.

"Росії не можна давати право голосу"

За словами британської Guardian, напередодні розмови з Володимиром Зеленським і лідерами дев'яти східноєвропейських країн Байден намагався донести думку, що США не домовлятимуться з Росією щодо майбутнього регіону без їхньої участі.

Ці країни, зазначає газета, були занепокоєні через натяки Байдена на те, що Вашингтон буде намагатися знайти порозуміння з Москвою щодо загрози, яку, на думку останньої, становить розширення НАТО на схід.

"Росії не можна давати право голосу щодо того, як НАТО організує оборону своєю території", - цитує газета прем'єр-міністра Естонії Каю Каллас.

"Особливу тривогу викликає бажання Росії повернути сфери впливу в Європу", - додала голова уряду.

Видання також цитує неназваного дипломата з однієї з балтійських країн, який каже, що оголошення про переговори на тлі скупчення військ на кордоні з Україною "виглядає так, наче Путін отримує те, що хоче".

У Польщі перспектива переговорів також викликала подив і навіть гнів, каже директор Німецького фонду Маршалла у Варшаві Міхал Барановський, наголошуючи, що східноєвропейські члени альянсу мають теж брати участь у таких дискусіях.

На його думку, якщо сторони дійдуть якоїсь угоди, "люди почнуть говорити про Мюнхен та Ялту", маючи на увазі угоди з нацистською Німеччиною та СРСР, відповідно.

Порівняння з Мюнхеном

Порівняння з Мюнхенською змовою 1938 року лунають також і у Financial Times.

"Сподіваюся, я не правий, але тут пахне Мюнхеном", - заявив газеті Марко Мікельсон, голова комітету естонського парламенту з питань закордонних справ.

"Починати переговори під стволами гармат щодо майбутнього НАТО, тим більше про залучення Росії до європейської архітектури безпеки з правом вето - це неправильний шлях, який тільки роздмухує апетит до подальшої агресії", - каже естонський політик.

У Києва теж є "червоні лінії" у подальших переговорах - зокрема, що "Україна є суверенною державною, і це наша особиста справа як будувати стосунки з НАТО, ЄС чи окремими країнами", - заявив газеті посол України в ЄС Всеволод Ченцов.

"Наш головний принцип - не може бути обговорення України без України, тож ми маємо бути залучені у будь-які дискусії щодо безпекової ситуації в Україні", - цитує Ченцова Financial Times.

"Росіянам доведеться це прийняти. Іншого шляху немає", - додає він.

Україна каже, що потребує підтримки

У самій Україні тим часом наголошують, що у потенційній повномасштабній війні з Росією військам не вдасться довго протриматися без суттєвої допомоги Заходу, пише американська New York Times.

"На жаль, Україні треба бути об'єктивною", - цитує газета голову головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова.

Він каже, що без підтримки західних сил у країни не вистачить військових ресурсів, щоб відбитися.

"Найбільш кошмарний сценарій", за словами Буданова, включатиме ракетні удари по військових складах і скупченнях українських військ. Це швидко зробить українську армію недієздатною, і відповідальність за подальшу боротьбу ляже на окремих командирів, цитує видання генерала.

"Вони триматимуться стільки, на скільки вистачить куль", - каже Буданов. "Вони використовуватимуть все, що в них є, але повірте мені: без підвезення резервів не витримає жодна армія світу".

За словами військового експерта і колишнього американського військовослужбовця Роберта Лі, військові сили Росії можуть завдати серйозного удару по українських силах на Донбасі "за перші 30-40 хвилин".

New York Times, втім, визнає, що українська армія наразі значно сильніша, ніж у 2014 році. Однак відсутність чітких зобов'язань з боку Заходу викликає в Україні неприємне здивування, констатує газета.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович