03.01.2024 07:16
Просмотров: 491

Велика Британія припиняє продажі напівпровідників Китаю

Велика Британія припиняє продажі напівпровідників Китаю

Уряд Великої Британії різко припинив експорт напівпровідникових технологій до Китаю на тлі спільних спроб Заходу обмежити доступ Пекіна до передових мікрочипів.

Офіційні дані експортного контролю показують, що Міністерство бізнесу та торгівлі заблокувало переважну більшість заявок на отримання ліцензій для компаній, які прагнули експортувати напівпровідникові технології до Китаю у 2023 році.

Цифри свідчать про те, що в попередні роки Уряд був набагато поблажливішим щодо погодження експорту.

Кілька країн, включаючи США, Нідерланди та Японію, домовилися співпрацювати, щоб обмежити доступ Китаю до високотехнологічних напівпровідникових технологій. Британія офіційно не приєдналася до угоди, але цифри свідчать про те, що вона дотримується більш жорсткої позиції.

Занепокоєння варіюються від копіювання китайськими компаніями західних технологій до чіпів, які потрапляють у зброю чи системи штучного інтелекту.

Цифри з бази даних, якою керує Об’єднаний відділ експортного контролю, який керує експортним контролем товарів військового призначення та подвійного використання, показують, що Великобританія відхилила 14 заявок на отримання ліцензії на напівпровідникові технології для Китаю у 2023 році та схвалила лише дві.

Минулого року вона відмовила лише у п’яти ліцензіях, видавши 26, а у 2021 році видала 26 ліцензій і відмовила у дев’яти.

Більшість відмов стосувалася обладнання для виробництва напівпровідників, а також компонентів і програмного забезпечення для роботи обладнання. Згідно з даними, дев’ять із відмов у видачі ліцензій – більшість – були для продажу державним замовникам.

Напівпровідники є важливою основою сучасних комп’ютерних систем, а найсучасніші та потужні технології мають вирішальне значення для розвитку ШІ.

Цифри не показують, який саме тип технології ці компанії хотіли експортувати, але більша кількість відмов говорить про більш суворий підхід до експорту британських технологій.

Британська компанія Graphcore, що займається виробництвом мікросхем штучного інтелекту, закрила свій бізнес у Китаї в листопаді та звільнила персонал у країні, пославшись на експортний контроль над продажем технологій у країні, хоча обмеження США, як вважають, були значним фактором.

Раніше цього місяця напівпровідникова компанія Arm з Кембриджа також звільнила персонал у Китаї. Компанія попереджає, що зростаюча політична напруженість може вплинути на її бізнес там, і Великобританія та США, як повідомляється, заблокували їй продаж передових чіпів у країні.

Уряд також змусив Nexperia, китайського покупця найбільшого британського виробництва мікрочіпів, продати бізнес. У листопаді Nexperia заявила, що продасть Newport Wafer Fab американській компанії Vishay.

Адміністрації США, які змінювали один одного, обмежували продаж високоякісних напівпровідникових технологій у США, намагаючись послабити технологічну потужність країни. Нещодавно він заборонив продаж найсучасніших чіпів штучного інтелекту Nvidia китайським клієнтам на тлі глобальної гонки за ШІ.

За останні два роки Уряд посилив правила експортного контролю. У середині 2022 року набув чинності більш жорсткий військовий контроль над кінцевими користувачами, тобто цей рік став першим повним роком, коли діяв новий режим. З початку 2022 року почало діяти оновлене законодавство про національну безпеку.

Китай відповів на контроль мікрочипів, обмеживши експорт германію та галію, двох елементів, які широко використовуються в комп’ютерних чіпах та інших технологіях, таких як сонячні панелі.

Стратегія Великої Британії щодо напівпровідників, опублікована в червні, обіцяла застосувати експортний контроль для захисту національної безпеки. У той час уряд заявив, що працюватиме з бізнесом над потенційним розширенням режиму експортного контролю, що застосовується до напівпровідників, пообіцявши «захистити найбільш чутливі британські напівпровідникові компанії та технології».

Речник уряду сказав: «Ми дуже серйозно ставимося до експортного контролю, тому ми посилили правила, щоб запобігти потраплянню предметів, які можуть бути призначені для військового використання, у чужі руки.

«Хоча ми не можемо коментувати конкретні випадки, ми оцінюємо кожну заявку в кожному окремому випадку відповідно до стратегічних критеріїв ліцензування експорту Великої Британії та постійно переглядаємо наш режим контролю, щоб переконатися, що він належним чином усуває потенційні загрози, продовжуючи підтримувати британських експортерів. .”

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович