17.02.2020 09:05
Просмотров: 1111

Верховний суд підтримав ДАХК "Артем" у спорі проти російської компанії

Верховний суд підтримав ДАХК Артем у спорі проти російської компанії

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення на користь підприємства Державного концерну "Укроборонпром" у справі про стягнення російською компанією ТОВ "Авіа-ФЕД-Сервіс" грошових коштів з Державної акціонерної холдингової компанії "Артем".

Верховний Суд ухвалив рішення на користь ДАХК "Артем" в одній із 4 скарг про стягнення заборгованості за позовом підсанкційної російської компанії "Авіа-Фед-Сервіс". Таке рішення оголосив головуючий суддя Верховного Суду Осіян О.М. під час засідання 13 лютого. Повний текст рішення має бути оприлюднений у відкритому доступі пізніше.

Росіяни вимагали в українського оборонного заводу повернути близько 2,3 млн доларів за 4 контрактами на виготовлення товарів військового призначення, виконання яких стало неможливим через дії держави-агресора, в результаті чого Україною було застосовано обмежувальні заходи до РФ та самої фірми-замовника.

Прикметно, що в даному рішенні ВС змінив свою власну практику розгляду подібних скарг. Так, у січні цього року інша колегія суддів задовільнила одну з чотирьох аналогічних скарг підсанкційної російської фірми, зазначивши, що агресія РФ проти України не повинна впливати на договірні відносини між "Авіа-ФЕД-Сервіс" та "Артемом". Ухвалення такого рішення Верховним Судом створило негативну судову практику щодо покладення на українські компанії фінансових зобов’язань за позовами компаній країни – агресора.

Рішення Верховного Суду від 13 лютого дозволяє Укроборонпрому використати вагомі аргументи під час розгляду інших скарг російської "Авіа-ФЕД-Сервіс" та в схожих судових справах за участю Концерну.

Зокрема, триває судовий розгляд справи № 924/774/18 за позовом АТ "Російська літакобудівельна корпорація "МіГ" до ДП "Красилівський агрегатний завод" про стягнення 5 304 005,72 російських рублів передплати за договором поставки військової продукції від 2013 року, виконання якого стало неможливим через Російську збройну агресія проти України та запровадження санкцій.

"Верховний Суд змінив підхід і створив надзвичайно важливий прецедент застосування категорії "публічний порядок" для захисту вітчизняних підприємств у спорах за вимогами юридичних осіб держави-агресора. Ми дуже сподіваємося, що цей підхід і надалі застосовуватиметься в аналогічних справах", – коментує рішення Верховного Суду Даніїл Федорчук, заступник Генерального директора Укроборонпрому з правових питань.

Нагадаємо, у 2012-2014 роках ДАХК "Артем" уклала 4 договори поставки з російською компанією АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" (спеціалізується на авіабудівельному та авіаремонтному обладнанні). За цими договорами ДАХК "Артем" зобов’язалася поставити в Росію товари військового призначення, отримав передплату і розпочав виконання. У зв’язку із військовою агресією РФ влітку 2014-го року Україна заборонила поставки в Росію техніки військового призначення та запровадила економічні санкції до російських підприємств, які загрожують національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України. Згодом було заборонено і поставку товарів військового призначення для кінцевого використання третіми країнами. Пізніше АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" потрапила під економічні санкції (у т.ч. зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань), які діють і по сьогодні. Усі ці події унеможливили виконання ДАХТ "Артем" своїх обов’язків за договорами.

АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулося до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації, де отримало на свою користь 4 арбітражних рішення. Вони зобов’язували "Артем" повернути АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" передплату на загальну суму 2,3 млн дол. США, сплатити проценти та відшкодувати вартість юридичних послуг й арбітражного збору (усього близько 7,18 млн руб.).

Після цього компанія "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулася до українських судів із 4 заявами про визнання та виконання на території України цих арбітражних рішень. Спочатку українські суди залишали заяви АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" без задоволення, але справа дійшла до найвищої судової інстанції – Верховного Суду. У вересні 2018 року Верховний Суд з позицією українських судів нижчих інстанцій не погодився і повернув одну зі справ на новий розгляд, і в січні 2020 року за закритими дверима та без виклику сторін зобов’язав компанію "Артем" виконати рішення МКАС при ТПП РФ на користь російської компанії "Авіа-ФЕД-Сервіс". Тоді судді не взяли до уваги ані визнання Російської Федерації країною-агресором, ані заборони на експорт військової продукції в РФ, ані наявність персональних економічних санкцій проти АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс".

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович