19.02.2024 08:04
Просмотров: 336

Заявка росії на створення орбітальної ядерної зброї свідчить про нову космічну гонку

Заявка росії на створення орбітальної ядерної зброї свідчить про нову космічну гонку

Це виглядало як еквівалент 2024 року моменту Sputnik: у загадковій заяві цього тижня американський законодавець, обізнаний у розвідці США, попередив про серйозну, але невизначену загрозу безпеці з боку росії.

Після кількох днів невизначеності президент Джо Байден представив найдетальнішу інформацію про небезпеку. росія розробляє протисупутникову космічну зброю, але вона не становить «ядерної загрози» для людей на Землі. Насправді сказав Байден, це може ніколи не відбутися.

«Ми з’ясували, що є можливість запустити систему в космос, яка теоретично може зробити щось шкідливе. Цього ще не сталося», – сказав Байден. «І моїм очікуванням — моєю надією — цього не буде».

Хоча загроза була не такою безпосередньою, як передбачала початкова паніка, російські амбіції підкреслюють те, що, за словами експертів з безпеки та уряду США, є зростаючою конкуренцією між США, росією та Китаєм щодо розвитку можливостей атаки та контратак у космосі. Це підігріває зростаюче занепокоєння тим, що колись спляча космічна гонка між суперниками часів холодної війни повертається до вищої передачі з новим нестабільним виміром: потенційними космічними війнами.

І хоча це відкриття могло бути шоком для більшості американців, дослідники витратили роки на відстеження та тестування можливих наслідків ядерного вибуху в космосі, ґрунтуючись на розумінні того, що росія чи інший супротивник може спробувати його створити.

Грег Фалько, доцент аерокосмічної інженерії в Корнельському університеті, який керує лабораторією, що зосереджується на космічній зброї, сказав, що дослідники роками знали, що Китай чи росія можуть спробувати розмістити ядерну зброю в космосі, яка може навмисно призвести до відключення супутників у певних регіонах.

«Це як сонячна буря на стероїдах», — сказав він про потенційний вплив.

Експерти кажуть, що пошкодження від ядерної зброї, що вибухає на низькій навколоземній орбіті, може знищити будь-які супутники на сотні миль, а випромінювання, що виникне, може завдати сукупної шкоди супутникам, які місяцями проходять через уражений регіон. Електроніка космічних кораблів також ризикує вийти з ладу в результаті опромінення ядерним вибухом.

Незалежно від того, чи розгортає росія ядерну зброю, ясно те, що США та два їхні головні супротивники, росія та Китай, розробили все більш досконалі програми для ведення конфлікту проти активів один одного на орбіті, збільшуючи їхні можливості виводити супутники та порушувати комунікаційні мережі.

▶ ️Потужні імпульси

Фалько сказав, що останніми роками Міністерство оборони та інші досліджували, чи може Китай чи росія розробляти можливості або випробовувати висотні ядерні вибухи, які потім можуть створювати потужні електромагнітні імпульси на великій висоті.

москва і Пекін також зробили оцінку, що США занадто сильно залежать від своїх супутників зв'язку та шпигунства, щоб дати їм тактичну перевагу.

Китай і росія вважають, що США надмірно залежать від космосу для військової та інформаційної переваги», – заявили Космічні сили США у січневому звіті «Конкуренція в космосі». «Шукаючи асиметричних переваг у майбутньому конфлікті, обидві країни розробляють, випробовують і демонструють проти космічної зброю, щоб заборонити, порушити або знищити супутники та космічні служби».

США налаштовані не залишитися позаду. Хоча немає жодних ознак того, що США розміщують ядерну зброю в космосі — що було б порушенням Договору про космос 1967 року — багато хто вважає її найдосконалішою у світі, коли йдеться про космос.

У вересні США здійснили перший запуск нової групи супутників, відомих як «Тихий Баркер», призначених для відстеження китайських або російських космічних апаратів, які потенційно можуть вивести з ладу або пошкодити орбітальні американські системи.

Silent Barker є відповіддю на спроби Китаю та росії розробити системи, здатні запускати на орбіту та виводити інші супутники. У своїй щорічній оцінці загроз цього року Офіс директора національної розвідки США заявив, що Китай має зброю, призначену для націлювання на супутники США та союзників, і «контракосмічні операції будуть невід’ємною частиною» операцій його Народно-визвольної армії.

І хоча багато з цього ще в майбутньому, деякі вже відбуваються. Уряд президента росії Володимира путіна висунув перспективу атакувати комерційні супутникові системи, які допомагають ворогам. США та союзники вже звинуватили росію в причетності до масштабної кібератаки на супутникові модеми Viasat по всій Європі, яка вплинула на здатність українських військових спілкуватися напередодні вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року.

Експерти стверджують, що ні росія, ні Китай не могли б здійснити ядерний вибух у космосі, не зачіпаючи власних систем. Але вони можуть вважати, що США можуть більше втратити.

«Якби конфлікт був близько до Китаю чи росії, а ми діяли на більшій відстані, космос міг би бути для нас важливішим, ніж для них», — сказав Елі Нівуд, аерокосмічний інженер дослідницької групи MITRE, що фінансується урядом. «Там нагорі багато чого не загартованого».

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:14    86
Сегодня 08:37    107
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович