19.12.2022 08:40
Просмотров: 592

Компанія Гейтса з будівництва ядерних реакторів відклала запуск на два роки - паливо їй постачали з росії

Компанія Гейтса з будівництва ядерних реакторів відклала запуск на два роки - паливо їй постачали з росії

Презентація вдосконаленого реактора компанії TerraPower буде відкладено принаймні на два роки, оскільки єдиним джерелом палива була росія, а її агресія в Україні закрила двері для цих торгових відносин. Компанія, яку фінансово підтримує Білл Гейтс, планує побудувати свій перший реактор у вугільному містечку Кеммерер, штат Вайомінг.

Джерело. Про це пише CNBC.

«Вторгнення росії в Україну спричинило те, що єдине комерційне джерело палива HALEU більше не є життєздатною частиною ланцюжка поставок для TerraPower, а також для інших у нашій галузі», – сказав Кріс Левеск, генеральний директор TerraPower.

«Враховуючи відсутність палива на даний момент і те, що будівництво нових установок зі збагачення палива не розпочато, TerraPower очікує щонайменше дворічної затримки, щоб запустити натрієвий реактор», – сказав Левеск.

Удосконалена конструкція атомної станції Terrapower, відомої як Natrium, буде меншою, ніж звичайні ядерні реактори, і коштуватиме $4 млрд, причому половина цих грошей надходить від Міністерства енергетики США. Електрики від такого реактора вистачить на забезпечення половини міста середнього розміру.

Але реактор залежить від високопробного низькозбагаченого урану, або HALEU. Існуючий парк ядерних реакторів у Сполучених Штатах працює на урані-235 зі збагаченням до 5%, повідомляє Міністерство енергетики, тоді як HALEU має збагачення від 5% до 20%.

Сполучені Штати не мають потужностей зі збагачення, щоб постачати комерційну кількість палива HALEU, тому TerraPower «припустила використання HALEU з росії для нашого першого основного завантаження», – пояснив Левеск.

З початком вторгнення в Україну стало ясно, що росія більше не може бути надійним торговим партнером. Тому TerraPower, Міністерство енергетики та інші зацікавлені сторони шукають альтернативні джерела палива HALEU. За словами Левеска, вони підштовхують законодавців схвалити $2,1 млрд на підтримку виробництва HALEU.

Джерело: mind.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 06:00    244
25.04.2024 06:00    525
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович