27.12.2023 08:52
Просмотров: 348

Прикордонники викрили понад 220 протиправних груп, які спеціалізувалися на трансфері українських чоловіків за кордон

Прикордонники викрили понад 220 протиправних груп, які спеціалізувалися на трансфері українських чоловіків за кордон

З початку повномасштабної війни та введення воєнного стану найбільш поширена протиправна діяльність, яку виявляють на кордоні, пов’язана з незаконним перетином кордону і незаконним переправленням осіб через кордон.

Варто наголосити, що у цьому році кількість таких правопорушень зменшилася у порівнянні з 2022 роком. Значною мірою це пов’язано з результативною роботою правоохоронців з протидії протиправним елементам, які спеціалізуються на переправлянні чоловіків через кордон, серед яких було чимало тих, які раніше спеціалізувалися на незаконному переміщенні товарів.

З початку цього року прикордонники викрили понад 220 протиправних груп, які спеціалізувалися на трансфері українських чоловіків за кордон. За повідомленнями оперативно-розшукових підрозділів Держприкордонслужби до правоохоронних органів цього року було розпочато більш як 1,6 тис. кримінальних проваджень. За цей період понад 1,4 тисячі особам оголошені підозри у вчинені кримінальних правопорушень, переважно пов’язаних з незаконним переправлянням осіб (ст. 332 ККУ) та підробкою документів (ст. 358 ККУ). За справами, пов’язаними зі спробами незаконного перетинання кордону чоловіками, від початку 2023 року суди винесли обвинувальні вироки більше 310 особам, а від запровадженння воєнного стану за такі злочини обвинувальні вироки отримали понад 730 осіб.

Зазначимо, що більшість порушників за спроби незаконного перетинання кордону затримують поза пунктами пропуску. Нерідко організатори незаконного трансферу направляють підопічних небезпечними маршрутами, які пролягають через важкопрохідні ліси, гори, глибокі та швидкі ріки.

У пунктах пропуску порушники переважно намагаються імітувати наявність підстав легального виїзду, які під час воєнного стану, наприклад, мають чоловіки непридатні до військової служби, з інвалідністю, багатодітні батьки, міжнародні перевізники та інші. Прикордонники щоденно відмовляють в перетині кордону на виїзд близько 100 особам, які не підпадають під категорію пропуску і не дотримуються умов перетину.

Варто відмітити, що пропуск через кордон осіб відбувається виключно відповідно до Правил перетину кордону і тих категорій, яким дозволено перетинати кордон за умови наявності підтверджуючих документів. Переважаюча більшість чоловіків, які перетинають кордон – близько 45-50 % – це водії транспортних засобів, які здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів і які внесені у систему «Шлях». При цьому, прикордонники вживають заходів для недопущення зловживань учасниками міжнародних перевезень. Ретельно здійснюється перевірка мети поїздки. До цих перевірок долучаються як фахівці прикордонного контролю, так і співробітники оперативних підрозділів Держприкордонслужби України. У випадку виявлення порушення законодавства до відповідальності притягуються не лише чоловіки, які намагаються незаконно виїхати, а й функціонери нелегальних схем, а також підприємства. Загалом, за зловживаннями системою «Шлях» за інформуванням прикордонників Укртрансбезпекою тимчасово скасовано доступ до системи 85 ліцензіатам.

Джерело: dpsu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович