31.08.2024 08:15
Просмотров: 252

путін приїде у Монголію і там його НЕ заарештують. Чому?

путін приїде у Монголію і там його НЕ заарештують. Чому?

Монголія ратифікувала Римський статут. В складі Міжнародного кримінального суду є суддя з Монголії, один з 18. МКС видав ордер на арешт путіна у березні 2023 року. І до того путін уникав візитів у будь-яку країну, яка ратифікувала Римський статут.

Але влада Монголії не збирається його заарештовувати під час візиту 3 вересня і доправити до Гааги.

Це зрада? Безперечно. Бо це прецедент.

Чи був у уряду Монголії вибір? Ні. Не було.

Чому? Бо Монголія, країна з мізерним населенням, величезною територією, величезними природними ресурсами і майже нульовим військовим потенціалом, обережненько затиснута між Китаєм і росією.

Крім того, єдиною причиною чому Монголія взагалі зберегла незалежність після 1949 року (здобула вона незалежність після Сіньхайської революції) - її буферний статус між СРСР (зараз росією) і Китаєм. Взаємне стримування двох великих держав гарантувало відносну незалежність Монголії. Після 1991 року Китай отримував своє завдяки економічній експансії. Яку довів майже до абсолюту.

Уряд Монголії з 2012 року зумів знизити залежність від Китаю з 82% до 65% зовнішньої торгівлі. У росії там приблизно 20+%. У Китаю і росії також левова частка інвестицій. Почала активізуватися торгівля з Південною Кореєю, Японією тощо. Але як? Правильно, через територію Китаю та росії. росія і Монголія співпрацюють в енергетиці, в інфраструктурних проєктах, а Монголія, хоч і є демократією, демократія вкрай залежна від двох диктатур порч.

І от уявіть: вони заарештували путіна. Тиск з боку росії. Тиск з боку Китаю. Якщо росія вирішить (а нема причин думати що не вирішила б) здійснити військовий тиск - у Монголії нуль шансів. Навіть якби у неї були партнери, готові постачати зброю, це фізично немає можливості зробити.

Міжнародна політика - це про обставини і можливості набагато більше ніж про бажання і принципи. У Монголії немає можливості заарештувати військового злочинця якщо він президент росії чи голова КНР без катастрофічних наслідків для себе. Або навіть просто важлива людина в їх системі управління. І коли Монголія ратифікувала Римський статут, її політики навряд могли собі уявити, що мова піде про президента одного з двох їх сусідів. Які ще й входять до Радбезу ООН. І все, немає можливості силою гарантувати виконання угоди - немає виконання.

Так, краще бути багатим та здоровим, ніж бідним і хворим. Але іноді обирати тобі доводиться між положенням України і положенням Монголії. Нам пощастило більше. Хоча б з географією і історичним контекстом станом на 24.02.2022. У нас по більшій частині західного і південно - західного кордону місцями складні сусіди, але вони вписані у систему адекватного світу. У нас є можливість побудувати логістику зброї і допомоги. У нас достатньо населення (при всьому демографічному пеклі), щоб мати можливість чинити спротив. І нам не треба балансувати між двома країнами, кожна з яких може легко нас поглинути.

Джерело: https://t.me/yb_ua/6110

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович