27.06.2024 08:46
Просмотров: 197

США «спіткнулися» об хуситів: у світового поліцая вичерпується запас глобального лідерства

США «спіткнулися» об хуситів: у світового поліцая вичерпується запас глобального лідерства

▶ ️Спроба ВМС США приборкати проросійських терористів у Червоному морі обернулася провалом Uncle Sam у цій виснажливій битві, — стверджує Forbes. (https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2024/06/24/the-cost-of-americas-global-leadership/) І йдеться не стільки про військову слабкість, скільки стратегічну незграбність. 

● Американські ВМС у Ємені захищають важливий торговий шлях між Європою та Азією. Їм доводиться економити боєприпаси під час операції, наче ЗСУ - під Часовим Яром. Наприклад, США виготовляє критично мало ракет Tomahawk: у 2023 році їх створено лише 55 одиниць, тоді як за перший день операції в Ємені ВМС США випустили 80 таких ракет. Торпеди, стрілецька зброя - все в дефіциті. 

● За підтримку лідерства своєї країни американці платять мільярди доларів зі своїх кишень. За останній рік тільки на операції в Ємені США витратили не менше $1,6 млрд. Це без врахування ракет, які Пентагон вимушений терміново замовляти, переплачуючи за них додаткові мільярди. Коли б США виготовляли Tomahawk на рівні 2007 року, то ракети були б дешевшими, і світ не опинився б в “заручниках” в іранських проксі.

● Сьогодні вороги намагаються випередити США у повітрі, тоді як американській авіації не вистачає фінансування на розвиток, модернізацію і виробництво літаків. Обіцяні винищувачі F-35 не здатні працювати з повною ефективністю та виконувати всі необхідні місії. Виробництво винищувачів нового покоління також під питанням — через обмежений бюджет. 

▶ ️Forbes натякає, що глобальне лідерство надто дорого обходиться США, країні деталі важче тримати в руках жезл світового поліцая. Натомість є  багато підстав твердити, що саме геополітична незграбність, розгубленість Вашингтону є першопричиною цієї геополітичної кволості, а не фінансові проблеми. Ось декілька фактів зі свіжого FT (https://www.ft.com/content/dc127392-2d98-4571-8ec9-2ed82b510b46).

● Пентагон досі не підписав контракти на значну кількість пакетів додаткового виробництва зброї, що дало б поштовх для розвитку галузі.

● 5-ть  найбільших оборонних груп США — Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing і General Dynamics — отримали $13 млрд на поточне виробництво, але навіть ці концерни не мають довгострокових контрактів. Це унеможливлює довгострокове зростання галузі.

● У цифрах «слимаковість» виглядає так: ракетний підрозділ групи  Lockheed зростатиме до очікуваного рівня потужності наступних 3-5 років; General Dynamics за 2 роки змогла збільшити виробництво дефіцитних 155-мм боєприпасів на 83%. Це при тому, що США виготовляють в рік снарядів менше, ніж рашисти вистрілюють в місяць. 

▶ ️Схоже, глобальне лідерство - це надто непомірний тягар для лібералізованих голубів миру американської політики. Під тиском зовнішніх обставин Вашингтон вимушений рефлексувати. Але щоб насправді підтвердити своє глобальне лідерство, особливо в сучасних зонах напруженості, Uncle Sam потрібно розібратися з домашніми проблемами та повноцінно перезапустити американський ВПК. Бо "погані хлопці" самі себе не вгамують. 

Інакше кажучи: або США підтвердять свій статус PAX Americana, або світовий порядок перекроять нові "біполярні" претенденти на лідерство.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/980

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: війна, впк, США

Читайте ещё:

Июнь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович