18.04.2024 08:20
Просмотров: 242

У бібліотеці Тернополя вимагали заставу за книжки для 7-річного переселенця

У бібліотеці Тернополя вимагали заставу за книжки для 7-річного переселенця

Заступниця директора Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Чайківська розповіла, що в їхній бібліотеці застава береться за цінні книжки

Про це вона повідомила виданню Гал-інфо.

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей пояснили, що беруть заставу за цінні книжки.

"В нас є розроблена інструкція, згідно з якою ми людям, які не є зареєстровані на постійному місці проживання, надаємо дороговартісні книжки під заставу, тобто вони залишають приблизну вартість книжки. Коли вони повертають книжку, ми повертаємо їм повністю всю суму. Тут немає нічого протизаконного. Такі застави є задокументовані, тобто це все на законних підставах. Ми їм пред'явили документи, завірені інструкцією, згідно з якою ми це робимо. Вони не хотіли цього бачити", - прокоментувала ситуацію заступниця директора бібліотеки Надія Чайковська.

Водночас вона заперечила що в цьому випадку йшла мова про 600 гривень застави.

"Вони зразу прийшли і самі озвучили суму, розумієте? Чи вони десь чули якусь інформацію, що збереться застава? Я не знаю. Вони просто прийшли зразу з сумою 600 гривень. Їм бібліотекар навіть не озвучила, їм навіть не встигли пояснити, що це. Вони це все знімали на камеру, ми зробили помилку, що самі цього не знімали", - зауважила Чайковська.

Вона додала, що книжки під заставу їх бібліотека видає не лише внутрішньо переміщеним особам, але й жителям Тернопільської області у випадку, якщо це цінна книжка, або це один чи два примірники в бібліотеці.

"Це є наша матеріальна відповідальність. І якщо людина приїхала до нас тимчасово і через деякий час поїхала, а книжку не повернула, то ми мусимо це відшкодувати", - підсумувала Чайковська.

В Україні існував наказ міністерства культури "Про затвердження інструкції про порядок застосування в бібліотеках України грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування". Але він втратив чинність у 2011 році.

У правилах користування, розміщених на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, не міститься інформація про заставу за користування книжками. Також відповідної інформації немає в розділі про платні послуги бібліотеки.

Відповідно до ст. 22 закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" користувачі бібліотек мають право безоплатно користуватися фондами бібліотек.

Раніше українська журналістка Катерина Посохова, яка з сином переїхала з Харкова до Тернополя, повідомила у Facebook, що її 7-річний син Святослав, який дуже любить читати, понад 2 роки в Тернополі ходив у міську бібліотеку біля школи, де жодних нарікань на нього не було. Під час чергового візиту родині школяра порадили звернутися до обласної бібліотеки.

"І ось тут ми дізналися, що дитина в Тернополі "не своя", а які можуть бути книги для не своїх? За 2 обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така застава, бо довіри до нас нема", - поділилась Посохова.

Вона уточнила, що в бібліотеці їм пояснили, що дитина може написати "Слава росії", додавши: "Такі, як ви, вже багато книг у нас потягли".

Посохова поширила фото, на якому зняла директорку і заступницю директорки Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, які побоюються видавати йому книжки.

Вона зазначила, що родина офіційно зареєстрована в місті, працює, дитина навчається в місцевій школі, має відмінні успіхи.

"Сказати, що Свят засмутився - це нічого не сказати. При нас видають дітям книги без проблем, але не йому. Годинна розмова про неприпустимість дискримінації. Заступниця директорки здається - книги дають на загальних засадах, але настрій зіпсовано. Прочитали. Приходимо здавати - вчасно, книги цілі. Перше, що каже бібліотекар - більше вам книг без застави не дамо. Чому? Розмовляйте з директоркою - так написали на вашому формулярі. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі", - розповіла журналістка.

У бібліотеці Посоховій відповіли, що для користування книжками її дитині варто платити, а також пригрозили викликати поліцію.

Джерело: espreso.tv

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович