12.12.2023 10:20
Просмотров: 432

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору

Свято-Михайлівський собор – душа Революції Гідності

Тоді очікувалось, що правоохоронці проведуть “зачистки” маніфестантів Євромайдану. Священики забили у дзвони о третій годині ночі, тим самим закликаючи киян допомогти та підтримати протестувальників.

За дозволом намісника монастиря, дзвонар Іван Сидор розпочав дзвоніння.

Проте перших поранених з Майдану монахи впустили за декілька днів до цього, під час розгону студентських протестів. Вони дістались монастиря через ворота, які в ту ніч якраз були відкриті – ними мали вивозити сміття. Але згодом ченці підняли братію та відкрили основну браму, впустивши всіх, хто шукав допомоги.

Як розповів УІ архімандрит Лаврентій, благочиний Свято-Михайлівського монастиря, після грудневого набату кияни дуже організовано підключились до допомоги майданівцям.

“Найперше, що вони приносили – це теплий одяг, їжу, медикаменти. А разом з тим й власними руками допомагали, долучались до цієї справи”, – зазначив він.

Спочатку постраждалі приходили самі, а вже коли з’явились важкопоранені, учасники Революції Гідності організували доставку поранених до монастиря, де на місці надавали медичну допомогу.

“У нас влаштували такий своєрідний лікарняний корпус. У головний собор приводили людей з легкими та середніми пораненнями, а у нашій трапезній церкві Апостола Іоана Боголослова влаштували справжнє хірургічне відділення, куди привозили важкопоранених. У монастиря немає своїх медиків, тому всю професійну медичну допомогу надавали лікарі з київських лікарень, які брали участь у подіях на Майдані і залишились тут, виконуючи свої професійні обов’язки”, – пояснив отець Лаврентій.

У самому соборі священнослужителі розстелили килими, де люди могли спати та відпочивати. На інший частині священики продовжували молитись.

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору

“У соборі приблизно дві третини площі ми відвели для маніфестантів, на іншій -продовжували проводити богослужіння. І люди до нас приєднували та молились”, – згадує священик.

Так продовжувалось близько тижня, потім надворі монахи розбили додаткові намети. А згодом стали приносити загиблих.

“Тоді в перший день, коли почали доставляти поранених з Майдану стало відомо, що деякі загинули. І на траву за собором поклали вбитих хлопців, тоді їх було п’ятеро. Більше було вже наступного дня. Ми одразу почали складати списки тих, хто загинув, щоб молитись за упокоєння душ”, – розповів отець Лаврентій.

Він також додав, що цей список поповнюється регулярно. До нього священники вносять тих, хто загинув на сході України. Зараз таких імен вже понад три тисячі.

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору

Учасники тих подій не забувають своїх рятівників і навідуються до монастиря.

“Переважна більшість тих свідомих українців, які були на Революції Гідності, зараз на сході України – захищають інтереси держави вже там. Але в монастир вони іноді приходять, навіть час від часу доводиться мати спілкування з людьми, які пам’ятають, що тут перебували”, – зазначив архімандрит.

Він додав, що роль церкви завжди однакова: “коли є небезпека падіння духу народу – молитвою та підтримкою надати надію, сподівання на кращі часи”.

“Наш Патріарх часто повторює фразу: “Якщо ми з Богом, то й Бог з нами, а якщо з нами Бог – з нами перемога”. Ці слова дуже надихають та підтримують дух. Ми сподіваємося, що церква, яка не відвертається від свого народу, яка усвідомлює, які складні випробування доводиться проходити людям, і надалі буде в очах людей тим фундаментом, на якому ми будуватимемо нашу незалежну Україну”, – наголосив отець Лаврентій.

Джерело: uain.press

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович