29.01.2024 07:40
Просмотров: 269

У Німеччині викрили дезінформаційну кампанію в соцмережі Х, яка просувала російські наративи

У Німеччині викрили дезінформаційну кампанію в соцмережі Х, яка просувала російські наративи

Експерти МЗС ФРН викрили системну кампанію з дезінформації у соцмережі Х (колишній Twitter), яка просуває російські наративи.

Про це пише видання Spiegel.

Усе почалось з того, що у вересні минулого року в соцмережі було виявлено дивні дописи від імені міністерки Анналени Бербок стосовно скасування підтримки України. При цьому профіль і все решта виглядали абсолютно достовірно. Уважне вивчення виявило фальшивку, а літери кирилицею вказали на джерело. Пост активно поширювали також вигадані юзери.

Фейковий твіт, як з’ясували фахівці департаменту стратегічних комунікацій МЗС ФРН, є частиною проросійської кампанії. Вони за допомогою спеціального програмного забезпечення дослідили дописи в Х у період з 20 грудня по 20 січня та виявили понад 50 підроблених облікових акаунтів, які скоординовано просували певну інформацію німецькою мовою. Загалом вдалося знайти понад 1 млн таких дописів, в окремі дні їх кількість сягали 200 тисяч. Вочевидь, повідомлення розсилають боти, адже вони з’являються за контрольованим алгоритмом.

Окрім акаунтів політиків фейкові новини також розповсюджуються від імені провідних німецьких ЗМІ, які потім активно поширюються громадянами, які здебільшого вже нічого не підозрюють.

Особливо поширеним був наратив про те, що німецька держава, мовляв, нехтує інтересами власних громадян заради допомоги українцям. Мета – підірвати довіру до уряду, до ЗМІ, посіяти ненависть до України та домогтися зменшення її підтримки.

Стратегія стара, зауважують у спецслужбах, які давно стежать за діями росіян, але, визнають, що ніколи технічні можливості ще не використовувалися так майстерно.

За даними експертів МЗС, ця нова хвиля є частиною кампанії, яку росія веде з 2022 року під назвою «Двійники». Її ціллю є не лише Німеччина, але також Франція, Великобританія, Італія і власне Україна.

Для Німеччини загроза є наразі серйозною, адже цього року не лише пройдуть вибори в Європарламент, але й у кількох федеральних землях ФРН, у які росіяни, цілком ймовірно, спробують втрутитися.

МЗС Німеччини поділилося своїми висновками з центром ЄС «EU vs Desinfo», де проведуть своє розслідування.

Як повідомлялося, незадовго перед початком повномасштабної російської війни федеральний уряд ФРН доручив міжвідомчій групі AG Hybrid досліджувати гібридну війну рф, незабаром вона має представити доповідь із результатами своєї роботи.

Джерело: ukrinform.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:47    212
Сегодня 08:40    135
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович