29.02.2024 07:35
Просмотров: 439

Заява "Української правди"

Заява Української правди

Редакція онлайн-видання Українська правда розуміє важливість дотримання правил безпеки та важливості процедур ідентифікації особи в прикордонній зоні.

Ми поважаємо роботу правоохоронних органів сусідньої та дружньої до нас Польщі. Одночасно з цим просимо польських правоохоронців дотримуватися процедур, до яких їх зобов'язує національне законодавство.

Вчорашні дії польської поліції стосовно керівника відділу журналістських розслідувань "Української правди" Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі, втручання в неї разом з недотриманням процедур контролю особи.

Нагадаємо, що знімальна група УП у складі керівника відділу журналістських розслідувань Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка була затримана польськими правоохоронцями під час зйомок матеріалу про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю.

Польські поліцейські під час затримання провели обшук машини, забрали картки пам’яті з камер, усі телефони та документи наших колег.

Журналіста та оператора УП привезли в комендатуру поліції міста Лукув (Луків), де утримували щонайменше 4 години. Наших співробітників допитували як поліцейські, так і представники польських спецслужб. Увесь цей час їм не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Михайло та Ярослав кілька разів просили правоохоронців дати їм можливість подзвонити адвокату в Україні або дозволити скористатися послугами адвоката у Польщі. Під час допиту правоохоронці погрожували нашим колегам арештом на 14 днів, а також надіти на них кайданки.

Після допиту Михайлу та Ярославу повернули картки пам’яті. Втім з’ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. Оператора Ярослава Бондаренка змусили підписати не зрозумілий йому документ польською мовою.

Через добу після інциденту з нашими журналістами польські правоохоронці так і не змогли пояснити причини та підстави їхнього затримання.

Версії польської поліції постійно змінюються — від початкової, що ніхто нікого не затримував і "це фейкові новини" до намагань пояснити затримання мовним бар'єром та потребою установити особи й перевірити документи.

Також ми фіксуємо маніпуляції з боку польської поліції, нібито наши колеги знімали залізничну інфраструктуру (це не відповідає дійсності і правоохоронці мали змогу в цьому пересвідчитись, побачивши відео) та не мали дозволу на роботу в Польщі.

Ми вважаємо, що поліція своїми діями намагалася цензурувати журналістську роботу, викликати серед українських журналістів, які працюють у Польщі, "стримуючий ефект" (chilling effect).

Також наголошуємо, що найголовнішим залишається факт того, що представники польської влади вдалися до неправомірних дій щодо утримання наших журналістів без законних на те санкцій та з порушенням базових прав людини. Перевірка особи не може тривати 4 години – на що є вироки польських судів. Польські правоохоронці згідно з процедурою журналістам про неї не повідомили, вони не назвали своїх імен, прізвищ і звань, не показали своїх посвідчень, не запросили перекладача, не видали документу про затримання з описом шляху оскарження дій правоохоронців.

Вирішити інцидент вийшло лише після втручання співробітників посольства та консульства України в Польщі.

Заяви польської поліції зараз виглядають як спроби перекласти відповідальність на журналістів "Української правди". Усі вони жодним чином не виправдовують незаконне затримання та обшук наших колег. Редакція почала юридичні кроки у співпраці з польським адвокатом.

Зі свого боку хочемо зазначити, що, попри ці обставини, ми плануємо опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю

-------

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" засудила перешкоджання польською поліцією роботі журналіста Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка.

"Двоє журналістів українського медіа "Українська правда" були затримані вчора на кілька годин польською поліцією під час репортажу біля білоруського кордону. Протягом кількох годин їх обшукували та вилучили техніку. RSF засуджує перешкоджання їхній роботі",

— повідомила RSF в соцмережі Х

Джерело: https://t.me/ukrpravda_news/41773

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович