22.06.2023 09:18
Просмотров: 597

Байден обізвав Сі «диктатором»… Це зовсім нічого не означає

Байден обізвав Сі «диктатором»… Це зовсім нічого не означає

Американський президент обізвав лідера Китаю «диктатором»… Це зовсім нічого не означає, вже в листопаді Байден «стелитиме» перед Сі Цзіньпінем  червону доріжку привітності.

З приводу «диктатора» всі так переживають, бо напередодні глава держдепу Блінкен замирився з китайським лідером, і той нібито пообіцяв не постачати зброю Росії. І тут дідусь Джо міг все наламати. Однак, все Ok.

▶️ Річ у тім, що США змінили стратегію у Південно-Східній Азії,  увімкнувши режим «Realpolitik» на повну. Realpolitik - це сповідування практичних цілей та вигод, жертвуючи ідеологією чи мораллю. Так би мовити, інтерес понад  ідеалами.

● Найближчими годинами до  Вашингтону прилетить премʼєр Індії Моді. Ще донедавна держдеп США відмовляв політикові у візі, оскільки очолюваний - на той момент - Моді штат Гуджарат став ареною антимусульманських заворушень, загинули сотні людей. Відтоді ситуація з правами людини у державі кращою не стала, за критику премʼєра загримів за ґрати навіть спадкоємець династії засновників Індії Рахул Ґанді (про Махатму та Індіру Ґанді ви ж чули).

● Ще 10 років тому з Моді США не спілкувалися б, та часи змінилися. «Не можеш вплинути на ситуацію, зміни ставлення до неї», - щось таке мало б бути викарбувано на фронтоні держдепу: США усвідомили гіркі уроки навʼязування демократії країнам Глобального Півдня. Наприклад, прагнення прищепити Саудівській Аравії демократичні манери лише підштовхнуло саудитів у  політичні обійми Китая.

Сьогодні навіть диктаторів варто цінувати, бо кожен із них може стати твоїм ворогом.  

● Зараз Індія за чисельністю населення приблизно рівна Китаю, територіально знаходиться в одному з найстратегічніших для США місць на земній кулі та намагається стримувати гегемонію Китаю на Глобальному Півдні, зокрема - в БРІКС.  Тому у Байдена немає сьогодні геополітичного вибору: підкинути Делі зброю… чи пригорщу демократії та прав людини. Втягування напівдиктаторської країни в орбіту Вашингтона вже розпочалося: Індія входить у т.зв. четвірку - блок держав Тихого та Індійського океанів: Австралії, Японії, Індії та США.

▶️ Тепер диктатори, наче росіяни: є хороші, а є погані. До цього спонукала путінська агресія проти України.

● Сі не шантажує світ ядерною зброєю, не обіцяє заморозити пів Європи, а ще когось - позбавити харчів. Імператорські лаври та прагнення до гегемонії йому невпинно тиснуть на кору головного мозку, але не так сильно, як кремлівському фюреру.

● У Китаю є серйозна мотивація для замирення із США, - зникло головне джерело розвитку: до останнього часу КНР фінансувала економіку через нарощення зовнішнього боргу: на 1 юань інвестицій залучалося 1,5 юаня боргу. Зараз для росту потрібно вже 3 юані. Іншого джерела розвитку економіки наразі немає. Тому Сі критично знайти точки дотику з США. І навпаки, Вашингтон лякає як воєнна потужність КНР, так і наслідки можливого падіння економіки Піднебесної. 

● У листопаді в Сан-Франциско очікується зустріч лідерів КНР і США, де вони мали б проговорити ключові проблеми сьогодення. Може, заодно, визначать майбутнє Росії.  

▶️ Важливий факт: Байден багато що говорить… Казав, наприклад, що США не виділять Україні наступальної зброї… потім те ж саме повторював про танки; потім переконував усіх, що ЗСУ не потрібні F-16, а тепер ніби-то гримнув дверима НАТО перед нашим носом, і назвав Сі диктатором. Але ж ми знаємо, що життя багатогранніше, ніж то здається американському президентові. 

Джерело: https://t.me/orestokratiia/805

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович