24.01.2024 07:08
Просмотров: 382

Британські шпигуни показали секретний комп'ютер Colossus, який обдурив Гітлера

Британські шпигуни показали секретний компютер Colossus, який обдурив Гітлера

Машина використовувалася для дешифрування повідомлень німецької армії під час Другої світової війни і передавала дані майже в режимі реального часу.

Спецслужба Великої Британії, Центр урядового зв'язку (Government Communications Headquarters, GCHQ) опублікувала зображення Colossus — першого у світі цифрового електронного комп'ютера. Раніше його фото ніколи не публікувалися, передає сайт Newatlas.

Комп'ютер Colossus ("Колос" — ред.) є першим у світі цифровим електронним комп'ютером. Він зіграв ключову роль у перемозі над Німеччиною у Другій світовій війні. Незважаючи на настільки важливе значення, всі дані про цю машину були суворо засекречені аж до 1980-х років, а протягом 20-ти років Британія і зовсім не визнавала існування цього пристрою, йдеться в статті.

"Сам факт існування Colossus змушує нас переглянути історичні факти, пов'язані з війною, а також змушує переписати історію розвитку комп'ютерів та інформатики. Багато машин тих часів, як виявилося, значно поступалися Colossus — настільки просунутим він був для свого часу. Деяка інформація про нього засекречена і донині", — пишуть журналісти.

Комп'ютер мав величезні, за сьогоднішніми мірками, габарити: 2 м у висоту, разом із периферійними пристроями він займав цілу кімнату. Його конструкція включала 2500 радіоламп. Відомо, що британські розробники побудували 10 машин типу "Колос", перша з яких була запущена в експлуатацію 5 лютого 1944 року, а друга — 1 червня того ж року.

За допомогою цього суперкомп'ютера зламували коди, які використовували німці. Машина давала можливість передавати союзникам важливу інформацію про переговори німецьких генералів майже в реальному часі — з незначною затримкою. У GCHQ підтвердили той факт, що за допомогою "Колоса" вдалося обдурити Гітлера, адже він вважав, що сили "Дня Д" висадилися в Па-де-Кале, а не на пляжах Нормандії.

На знімках можна побачити комп'ютер, а також співробітниць жіночої Королівської військово-морської служби. Як зазначає видання, співробітниці не знали, як саме працює машина, за якими принципами та алгоритмами. Цього не знали і технічні фахівці, яким було доручено її збирати і ремонтувати.

"Архітектором "Колоса" був Томас Флауерс — інженер Головпоштамту. Він спроектував комп'ютер із готових компонентів телефонної станції. Є знімок із його схемами, тож можна за ними спробувати зібрати свій власний комп'ютер", — ідеться в матеріалі.

"Colossus був, мабуть, найважливішою з машин для злому кодів воєнного часу, тому що він давав змогу союзникам читати повідомлення, що передавалися головним німецьким штабам по всій Європі, — сказав Ендрю Герберт, голова опікунської ради Національного музею обчислювальної техніки. — Ця машина була попередником сучасного електронного цифрового комп'ютера, і багато хто з тих, хто використовував Colossus у Блетчлі-парку, після війни стали піонерами-розробниками британських обчислювальних систем, часто лідируючи у світі".

Повністю робоча реконструйована машина "Колос" експонується в Національному музеї обчислювальної техніки в Блетчлі-парку.

Джерело: focus.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович