28.07.2023 06:50
Просмотров: 662

Чорне море, зерно, ООН, Пентагон...

Чорне море, зерно, ООН, Пентагон...

Жменька пожертвувань не може компенсувати тих важких наслідків, які спричинить вихід рф із зернової ініціативи,  — генсекретар ООН Антоніу Гутерріш.

"Зрозуміло, що вилучення з ринку мільйонів і мільйонів тонн зерна, виходячи з економічних законів, призведе до вищих цін, ніж ті, які б існували при нормальному доступі українського зерна на міжнародні ринки. Отже, не жменькою пожертвувань окремим країнам ми зможемо виправити цей драматичний вплив, який зачіпає всіх і кожного", — прокоментував Гутерріш намір путіна найближчим часом надати безкоштовне зерно шістьом країнам Африки.

Він додав, що за підвищення цін на продовольство через дії росії "заплатять усі і скрізь", особливо країни, що розвиваються.

За словами Гутерріша, ООН продовжить взаємодіяти з Туреччиною, Україною, рф та іншими країнами, щоб відновити Чорноморську ініціативу, яка допомогла за рік експортувати майже 33 мільйони тонн зерна з українських портів.

Нагадаємо під час саміту "росія – Африка" 27 липня, путін заявив, що в найближчі місяці рф безкоштовно поставить по 25-50 тисяч тонн зерна до лояльних Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканської Республіки та Еритреї.

------

США та союзники не обговорюють можливості супроводження українських суден із зерном у Чорному морі, — координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Чорне море, зерно, ООН, Пентагон...

"Ні. Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і росією, а це не те, чого ми прагнемо.

Ми хочемо, щоб зерно вийшло (з України на зовнішній ринок — ред.). Ми хочемо, щоб зернова угода була продовжена і, якщо коротко, будемо працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути, якщо вони будуть доступні", — сказав Кірбі на черговому брифінгу.

**Напередодні британське видання The Times повідомило, що Велика Британія веде переговори з членами НАТО та іншими країнами про відправку військових кораблів в Чорне море для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. За даними виданням, наразі ведуться переговори про створення так званої "коаліції" з різних країн, які можуть приєднатися до британської ініціативи.

Джерело: https://t.me/znua_live/104574, https://t.me/znua_live/104575

Новости портала «Весь Харьков»


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович