Сегодня 07:38
Просмотров: 161

Фатальне минуле України у відносинах із Польщею переслідує Зеленського — Bloomberg

Фатальне минуле України у відносинах із Польщею переслідує Зеленського — Bloomberg

Президент України Володимир Зеленський залишився розлюченим після вересневої зустрічі з головним дипломатом Польщі, який демонстративно гальмує прагнення України до швидкого вступу в Європейський союз.

Під час бесіди в Києві міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський також порушив питання щодо вимог Варшави ексгумувати жертв масових убивств етнічних поляків часів Другої світової війни із земель, що тепер належать Україні, та пов'язав це з переговорами про її вступ до ЄС.

Це відбувається в той час, коли Київ також намагається заручитися підтримкою своєї заявки на вступ до НАТО і стикається з нестачею зброї та грошей напередодні президентських виборів у США 5 листопада, на яких кандидати пропонують кардинально різні погляди на закінчення війни.

«Україна перебуває в дуже складній ситуації, і не тільки через війну. Це свого роду незакінчена справа, пов'язана з минулим», — каже старший науковий співробітник європейського Центру Карнегі Джуді Демпсі.

Офіційний Київ покладав надії на Дональда Туска, колишнього президента Європейської ради, як на союзника у справі просування України шляхом вступу до ЄС. Але йому також довелося орієнтуватися в польській внутрішній політиці. І пізніше він заявив, що проявлятиме «сердечну і дружню напористість» у питаннях, які можуть поставити під загрозу національні інтереси Польщі.

«Якщо ми хочемо побудувати гарне майбутнє, необхідно розібратися в цій історії. Поки з українського боку не буде поваги до цих стандартів, Київ точно не стане частиною європейської сім'ї», — заявив польський прем'єр Туск.

Звичайно, Польща продовжує закликати до ще більшої військової підтримки України, посилення санкцій проти росії і прийняла майже два мільйони біженців. Але обом країнам доведеться пережити болючі історичні моменти.

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, чий батько вижив під час масових репресій, заявив, що попереджав Сікорського, що неправильні кроки можуть тільки розпалити екстремістів.

«Необхідно бути сильним представником польських, європейських і західних інтересів, але водночас дуже чуйним захисником українських очікувань. Ці зусилля вимагають навичок психотерапевта, який розуміє всю делікатність ситуації», — заявив Кваснєвський.

Джерело: https://t.me/znua_live/171586

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Октябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

  • Доставка води в Харкові avita.ua - енергія природи у кожному ковтку

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович