03.09.2024 08:03
Просмотров: 166

Китайська інтернет-поліція перейшла від полювання на блогерів до їхніх підписників

Китайська інтернет-поліція перейшла від полювання на блогерів до їхніх підписників

Наприкінці минулого року Дуань*, студент китайського університету , скористався віртуальною приватною мережею, щоб перескочити через великий китайський брандмауер інтернет-цензури та завантажити платформу соціальних мереж Discord.

Одного разу він увійшов до спільноти, де тисячі членів із різними поглядами обговорювали політичні ідеї та влаштовували імітаційні вибори. Люди могли приєднатися до чату, щоб обговорити такі ідеї, як демократія, анархізм і комунізм. «Зрештою, нам важко займатися політикою в реальності, тому ми змушені робити це в груповому чаті», — сказав Ян Мінхао, популярний відеоблогер, у відео на YouTube.

Інтерес Дуаня до спільноти був викликаний під час перегляду одного з відео Янга в Інтернеті. Ян, який веде відеоблог під ніком MHYYY, говорив про чат на Discord, який, як і YouTube, заблокований у Китаї, і сказав, що він «хотів би побачити, куди ця група зайде, наскільки це можливо без втручання».

Відповідь на запитання Яна прийшла менш ніж через рік. У липні Дуань і кілька інших членів групи Discord у містах, розташованих за тисячі миль одне від одного, були викликані на допит в поліцію.

Дуань каже, що його затримали на 24 години та допитували про його стосунки з Янгом, використання ним VPN та коментарі, які він зробив у Discord. Його звільнили без пред’явлення звинувачень через 24 години, але він – та інші підписники Яна – як і раніше стурбовані добробутом відеоблогера, який не публікував дописів в Інтернеті з кінця липня.

Цей інцидент є лише одним з ознак зростання суворості режиму цензури в Китаї, за якого навіть приватні підписники невигідних облікових записів можуть потрапити в проблеми.

«Мені здається, я не бачила, щоб послідовників впливових людей допитували такою мірою в минулому», — сказала Майя Ван, помічник директора Human Rights Watch у Китаї.

Міністерство громадської безпеки Китаю та місцеве бюро громадської безпеки, яке розглядає справу Дуаня, не змогли отримати коментарі, але і він, і його колеги-ідеалісти в Інтернеті порушили один із основоположних принципів китайського Інтернету: не створюйте спільноти, особливо не пов'язаний з політикою, навіть у приватному порядку.

У Китаї, де Інтернет жорстко регулюється, покарання за коментарі в Інтернеті є звичним явищем. Окрім цифрового брандмауера, який блокує більшість користувачів Інтернету від доступу до іноземних веб-сайтів, таких як Google, Facebook і WhatsApp, люди, які публікують вміст на теми, які вважаються делікатними або критичними щодо уряду, часто потрапляють під заборону доступу до веб-сайтів або ще гірше.

Минулого року чоловіка, на ім'я Нін Бінь було засуджено до більш ніж двох років ув’язнення за публікацію «невідповідних зауважень» і «неправдивої інформації» на X і Pincong, китайськомовному форумі.

Навіть затяті націоналісти не застраховані. Останніми тижнями впливового проурядового коментатора Ху Сіцзіня, схоже, заборонили в соціальних мережах після того, як він зробив коментарі про політичну траєкторію Китаю, які не збігалися з поглядами Пекіна.

Дуань сказав, що дзвінок від поліції не був зовсім несподіваним. Проте, каже він, інтенсивність допиту застала його зненацька. «Просто скаржитися в груповому чаті на іноземне програмне забезпечення заборонено».

▶ ️Розширюється мережа онлайн-спостереження

У лютому Лі Ін, який керує популярним китайськомовним обліковим записом X, опублікував «термінове повідомлення», у якому говорилося, що його підписників у Китаї викликають «випити чаю» з поліцією, що є евфемізмом для допитів. Він закликав людей відписатися від нього та подбати про те, щоб їхні облікові записи X не розкривали їхню особисту інформацію.

Лі, який живе в Італії, веде обліковий запис під назвою «Вчитель Лі — не ваш учитель», який публікує потік невідфільтрованих новин про протести та репресії в Китаї, подібні до яких ніколи б не публікувалися в китайських ЗМІ.

«Поліція почала дзвонити всім користувачам, які зареєструвалися за китайськими номерами мобільних телефонів, і просила їх перестати стежити за мною», — сказав Лі. За словами Лі, до їхніх родичів у Китаї зверталася поліція. На них чинили тиск, щоб переконати людину, яка перебувала за кордоном, припинити підписку на обліковий запис Лі.

Двоє інших популярних китайських блогерів, у тому числі Ванг Чжиань, китайський журналіст із Японії, також заявили, що цього року поліція допитала їхніх підписників.

«Частково це пов’язано з поглибленням репресій – поліція перейшла від переслідування активістів і людей, які «поза межами», активних у фізичному просторі, до переслідувань в Інтернеті, тому що більша частина активізму та інакомислення тепер глибше прихована», – каже Ван.

У грудні Лі Тонг, чиновник відділу кібербезпеки Міністерства громадської безпеки, заявив, що уряд оголосив 2024 рік «роком спеціальної кампанії по боротьбі та виправленню чуток в Інтернеті». Місцева влада із задоволенням взялася за цю манію: у липні провінція Гуандун заявила , що цього року розглянула понад 1000 випадків «онлайн-чуток» і «онлайн-тролів».

Вільям Фарріс, юрист, який вивчає судове переслідування державою за слова в Китаї, сказав, що кампанії з очищення Інтернету є «щорічною або кожні півроку традицією». Подібні кампанії оголошуються щороку, починаючи принаймні з 2013 року. Він зазначив, що в кількох вироках щодо людей, які були покарані за свою онлайн-діяльність, влада також звертала увагу на те, за ким стежать люди. У 2019 році чоловіка на ім’я Цзян Кунь було засуджено до восьми місяців ув’язнення за публікації на X, при цьому суд зазначив, що «він слідкував за певними антикитайськими силами» на платформі.

З усім тим, Ван сказав, що триваюча гра в кішки-мишки між владою та тими, хто думає по-іншому від неї, вказує на «новий набір спільних цінностей, які перетинають кордони Китаю». Попри те, що влада завжди прагнула викорінити ці «загальнолюдські цінності», вони, з усім тим, збереглися серед значної частини людей у ​​Китаї та з Китаю».

Придушення Discord широко обговорювалося в Інтернеті, на форумах, заблокованих китайським брандмауером. На Reddit один користувач написав: «Я щиро сподіваюся, що всі ті, хто втратив зв’язок, зможуть безпечно повернутися до життя. Ми зустрінемося знову, в місці, де немає темряви!»

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович