10.12.2023 10:06
Просмотров: 415

Верховна Рада залишила в силі частину "поправок Лозового" і проголосувала за половинчастий закон про САП

Верховна Рада залишила в силі  частину поправок Лозового і проголосувала за половинчастий закон про САП

Верховна Рада залишила в силі частину "поправок Лозового" і проголосувала за половинчастий закон про САП, — голова САП Олександр Клименко у коментарі для ZN.UA.

"Усі справи, які зараз є, об’єднувалися, приймалися рішення про подовження строків, — залишаються в зоні ризику. А це велика кількість справ — 750 проваджень у НАБУ та 250, які слухаються в суді. Тобто близько 1000 справ нині під загрозою закриття лише тому, що законодавець не прописав чітких правил. І це тільки справи ВАКС, але є ще справи в інших судах", — заявив Клименко.

Він уточнив, що існує зареєстрований законопроєкт №10100 авторства Давида Арахамії, Анастасії Радіної та групи депутатів, який міг бути основою для скасування "поправок Лозового", оскільки включає більшість необхідних змін, але парламент навіть не розпочинав процедури розгляду.

"Що ж до перспективи САП, то я думаю, що ніхто більше вносити зміни в закон про САП не буде. Ми просили полегшити нам процедурний відбір на посади керівників відділів та їхніх заступників, але законодавець, навпаки, його ускладнив. Це крім того, що нам не дали в руки процедурних інструментів", — наголосив голова САП.

В результаті, норми, що залишилися, дають можливість закривати будь-яку справу про корупцію на стадії досудового розслідування. У ситуації, що склалася, можна розслідувати тільки прості справи.

"Наприклад, одноепізодний хабар, де не потрібно нічого розраховувати. Але САП розслідує справи, де багато епізодів. А кожний епізод — це нове провадження, яке прокурор об’єднує з основним провадженням, якщо ми кажемо про злочинні організації, де може бути по 10 епізодів. У нас є справа на 700 епізодів, а це 700 об'єднань справ. Ви всерйоз думаєте, що хтось зможе там порахувати строки? Тому хоч би скільки нам додавали прокурорів, а НАБУ — детективів, такий підхід законодавця не зробить нас ефективними", — сказав голова САП.

Джерело: https://t.me/znua_live/124595

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович