03.01.2024 09:27
Просмотров: 467

Знову "поправки Лозового"

Знову поправки Лозового

У прийнятому Верховною Радою законопроєкті про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залишилась чинною норма, яка дозволяє закрити кримінальне провадження через закінчення терміну досудового розслідування, через відомі "поправки Лозового".

Про це заявила в інтерв’ю редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій "ВАКС не створений для того, щоб рятувати справи сторони обвинувачення. Відповідальність — на законодавцеві" голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко.

Описуючи позитивні моменти проголосованого законопроєкту, вона зазначила, що скориговано три моменти:

● з обчислення строків досудового розслідування виключено терміни до повідомлення про підозру. Тобто строки тепер обчислюватимуться тільки після повідомлення про підозру. "У такий спосіб ми повертаємося на початкові позиції, які були в КПК до поправок", — вказала голова ВАКС.

● Виключена можливість закриття кримінального провадження слідчим суддею за заявою осіб, права й інтереси яких порушуються. Суддя зауважила, що така практика була не частою, але вона була можливою, тож і цей ризик усунуто.

● Чітко сформульовано, що кримінальне провадження закриває суд, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, крім випадку повідомлення про здійснення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров'я особи.

"Але залишилася норма на підставі якої суд може закрити кримінальне провадження. І проблемні питання у "старих" кримінальних провадженнях, про які ми говоримо, на мій погляд, цим законом не вирішуються. І я не знаю, наскільки суди зможуть з ними впоратися", — сказала суддя.

Джерело: https://t.me/znua_live/128609

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович