Сегодня 08:27
Просмотров: 120

рф отримує західну техніку для РЕБ через китайських посередників — The Insider

рф отримує західну техніку для РЕБ через китайських посередників — The Insider

рф отримує західну техніку для РЕБ через китайських посередників — The Insider

Розслідувачі пишуть, що йдеться про аналізатори спектра і генератори сигналів, які використовуються для розробки та налаштування пристроїв радіоелектронної розвідки та боротьби (РЕР/РЕБ).

США ввели заборону на експорт генераторів сигналів до рф в лютому 2023 року, а на аналізатори спектра — в травні того ж року. Євросоюз приєднався до санкцій, заборонивши експорт генераторів сигналу з 24 червня 2023 року, а аналізаторів спектра — з 19 грудня 2023 року.

Однак митні дані свідчать, що в 2023 році рф отримала генератори та аналізатори спектра від американської компанії Keysight, німецької Rohde & Schwarz і швейцарської AnaPico на загальну суму 38 мільйонів доларів, а в 2024 році — ще на 12 мільйонів. Середня вартість одного пристрою становить близько 43 тисяч доларів.

Серед основних покупців техніки — "Науково-виробнича фірма Діполь", "Наукові Прилади та Системи", "Градієнт", "Мікроприлад" і "Інфостера". За даними СПАРК-Інтерфакс, ці компанії мають значні обороти (до мільярдів рублів на рік), проте їхні основні активи практично відсутні, що свідчить про їхню експортно-імпортну діяльність.

Лідером ринку в 2023 році стала компанія "Діполь", яка працювала з китайськими посередниками. Майже половину постачань у 2023 році забезпечила китайська компанія Tyranhe Technology, яка не має ні сайту, ні телефону. З січня по травень 2024 року "Діполь" закупила обладнання Rohde & Schwarz та Keysight Technologies на суму 2,9 мільйона доларів.

За інформацією Держзакупівель, "Діполь" раніше активно виконувала державні замовлення, зокрема для міністерства освіти, міністерства промисловості і торгівлі, "російських космічних систем" і оборонних установ.

У 2024 році лідером імпорту стала компанія "РМ-Інвест", яка раніше займалася постачанням медичної техніки. Вона провела дві великі закупівлі генераторів і аналізаторів спектра виробництва Keysight через гонконзьку C-R Kesha Trading & Logistics. Третім на ринку став "Казанський завод радіовимірювальної апаратури", який закупив аналізатори AnaPico та генератори Rohde & Schwarz.

Як зазначає The Insider, отримане західне обладнання використовується для модернізації російських супутників радіоелектронної розвідки, а також у системах РЕБ/РЕР, які моніторять і впливають на бездротові мережі та навігаційні системи, що дозволяє замінювати базові станції мобільного зв’язку та впливати на супутникову навігацію.

Джерело: https://t.me/znua_live/170155

Новости портала «Весь Харьков»


Октябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

  • Доставка води в Харкові avita.ua - енергія природи у кожному ковтку

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович