20.05.2024 09:20
Просмотров: 533

Штучний інтелект прискорить втрату робочих місць і викиди вуглекислого газу - звіт

Штучний інтелект прискорить втрату робочих місць і викиди вуглекислого газу - звіт

На думку міжнародної групи експертів, прорив у штучному інтелекті може призвести до короткочасного зростання безробіття, збільшення викидів вуглекислого газу та залишити регулятори позаду в хвилі технологічного прогресу.

Перший звіт про безпеку вдосконаленого штучного інтелекту, натхненний Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату , підняв низку занепокоєнь щодо технології, яка підняла політичний і регуляторний порядок денний після таких стрибків вперед, як чат-бот ChatGPT .

Комісія, що стоїть за дослідженням під головуванням провідного комп’ютерного вченого Йошуа Бенгіо , визнає, що існує далеко не загальна згода щодо технології. «Штучний інтелект має величезний потенціал змінити наше життя на краще, але він також створює ризики завдати шкоди», — сказав Бенгіо.

Уряд Великої Британії доручив Бенджіо очолити звіт, який було оголошено на минулорічному глобальному саміті з безпеки штучного інтелекту в Блетчлі-парку , а членів групи призначили 30 країн, а також ЄС і ООН.

Опублікований напередодні наступного саміту ШІ наступного тижня в Сеулі, де Ріші Сунак буде співголовувати на відкритті через відеозв’язок, звіт зосереджується на штучному інтелекті загального призначення, терміні для комп’ютерних систем, які можуть виконувати широкий спектр завдань, зазвичай пов’язаних із цим. з розумними істотами.

Говорячи про один із найбільш делікатних аспектів впливу технології, комісія каже, що штучний інтелект може мати «значний вплив» на ринок праці, дозволяючи автоматизувати низку завдань.

Крім ChatGPT, інструменту для генерування тексту, який також добре вміє писати програмний код, останні досягнення принесли продукти, які можуть створювати дуже переконливі відео , зображення та аудіо з простих підказок, набраних від руки, що потенційно загрожує багатьом професіям.

У звіті йдеться, що багато людей можуть втратити роботу, але додається, що деякі економісти вважають, що звільнення можна компенсувати створенням нових ролей через технології та попит у неавтоматизованих секторах.

Він також цитує документ Міжнародного валютного фонду , в якому говориться, що 60% робочих місць у розвинутих економіках піддаються впливу штучного інтелекту, хоча це може призвести до різних результатів – від автоматизації значних частин чиєїсь роботи до її доповнення.

Однак розрив між тим, як працівники навчаються новим навичкам або переїжджають на нову роботу, все одно може призвести до короткострокового безробіття.

«Тертя на ринку праці, такі як час, потрібний працівникам для вивчення нових навичок або переїзду на нову роботу, можуть спричинити безробіття в короткостроковій перспективі, навіть якщо загальний попит на робочу силу залишиться незмінним», — йдеться в документі.

У звіті також порушуються проблеми з навколишнім середовищем, позначаючись на зростаючому використанні центрів обробки даних для навчання та експлуатації моделей ШІ, які лежать в основі таких продуктів, як ChatGPT.

«Ця тенденція може продовжуватися, потенційно призводячи до значного збільшення викидів CO2 », — йдеться у звіті, додаючи, що це може зробити штучний інтелект найбільшим учасником споживання електроенергії центрами обробки даних у найближчому майбутньому.

Саміт у Сеулі відбувається на тлі посилення політичної та регуляторної активності, пов’язаної зі ШІ, у Великобританії, США та ЄС. Комісія попереджає, що регулятори можуть бути захоплені швидкими темпами змін, посилаючись на «потенційну невідповідність між темпами технологічного прогресу та темпами регуляторної реакції».

Інші потенційні ризики, зазначені у звіті, включають занепокоєння з приводу упередженості, що відображено в тому факті, що широко використовувані моделі ШІ навчаються на даних, які «непропорційно представляють західні культури», а також побоювання втрати контролю над системами ШІ.

У звіті робиться висновок, що найближче майбутнє ШІ загального призначення є «невизначеним» із «дуже позитивними» та «дуже негативними» результатами, а рішення суспільства та уряду відіграватимуть ключову роль у розвитку технології.

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович