01.12.2023 10:21
Просмотров: 470

Помер один з батьків політичного цинізму: чому українцям не варто особливо вихваляти Генрі Кіссінджера

Помер один з батьків політичного цинізму: чому українцям не варто особливо вихваляти Генрі Кіссінджера

«Прагматичні домовленості — понад принципами», — саме такою філософією в зовнішній політиці послуговувався найвідоміший дипломат століття Генрі Кіссінджер, який помер у свої 100 років. Якщо «прагматичні» замінити на коректніше слово - «цинічні», то читач все зрозуміє про realpolitik та її вірного послідовника.

Додам, що дві з трьох зон міжнародної напруги на планеті (у тому числі й — війна проти України), запрограмовані саме з його подачі.

▶ ️Кіссінджер був ідеологом «здачі» Тайваню в обмін на поліпшення взаємин США із маоїстським Китаєм.

● Президент Ніксон настільки довіряв Генрі, своєму радникові з національної безпеки, що відмовився від системи запобіжників і призначив його одразу ще на одну посаду — керівника Держдепу. Відтак Кіссінджер «присів» президентові одразу на обидві півкулі головного мозку, і той не мав альтернативної точки зору.

● В пошуках зближення керівник Держдепу подружився з китайськими лідерами, таємно відвідував Пекін і знайшов, як підкупити володарів Піднебесної.

● У лютому 1972 року Ніксон офіційно побував у КНР, уклав дипломатичні взаємини з Пекіном і… визнав Тайвань де-юре частиною Китайської республіки: нагадаю, що на Тайвані перебував у вигнанні національний уряд Чай Кайши, програвши громадянську війну китайським комуністам під керівництвом Мао.

Що зараз відбувається довкола Тайваню, - ми всі добре знаємо.

▶ ️Аналогічно Кіссінджер «задовольняв» і кремлівського ведмедя: у 70-х він багато разів був у Москві, возив туди Ніксона, любив полювання з Брежнєвим, і підігрував радянським, а потім і російським інтересам.

● Кіссінджер неодноразово зустрічався також і з ботоксним фюрером, в останнє — у 2016 році. Він не бачив у ньому загрози й рекомендував до застосування свою улюблену realpolitik: зокрема, поважати імперські комплекси та не приймати Україну в НАТО. По суті, його рекомендації лягли в основу антиукраїнської філософії канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка по-кіссінджерівськи старанно задовольняла отого кремлівського ведмедя.

● У травні 2022 року Кіссінджер порадив Україні віддати частину своєї території росії, щоб покласти край війні. Через місяць він змінив свою точку зору на протилежну, а в серпні того ж року визнав свої помилки, заявивши, що до України слід ставитись як до країни НАТО. Але на той час впливовість його голосу була вже надто кволою.

▶ ️Класична ідеологія realpolitik від Кіссінджера передбачала швидкий і яскравий результат «тут і зараз», вона приділяла дуже мало уваги ідеології та правам людини. Тому лідер пост-совєтської Московії хотів тих самих лаврів і політичних ласк, які були у генсеків ЦК КПРС, і саме про це говорив у своїй знаменитій промові на мюнхенській конференції з безпеки навесні 2007 року: тоді він згадував і однополярний світ, і розширення НАТО на Схід і т.д. І кіссінджери різного рівня йому навіть підіграли…

▶ ️Наскільки контроверсійним політиком був Кіссінджер говорить його нобелівська премія миру. Він її отримав разом з лідером Північного Вʼєтнаму за припинення війни з Вʼєтнамом Південним (підтримуваним на той час США). Як тільки американці вивели війська з країни, влада північної території окупувала південні землі. Ця нобелівська премія вважається найсуперечливішою за весь час існування. Зрештою, такою ж можна назвати і дипломатію Кіссінджера.

▶ ️Епоха Кіссінджера минає, як і час його послідовників в особі Меркель, Саркозі, Олланда і т.д. Минає значно пізніше, ніж у нас був шанс безкровно стати членом Альянсу. Але краще вона мине сьогодні, ніж триватиме й далі, підживлюючи кремлівського фюрера марними очікуваннями.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/910

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович