25.07.2024 06:38
Просмотров: 282

російські ЗМІ "перекрутили" слова Дмитра Кулеби щодо готовності до перемовин з росією.

російські ЗМІ перекрутили слова Дмитра Кулеби щодо готовності до перемовин з росією.

У китайському місті Гуанчжоу відбулися перемовини міністрів закордонних справ України і Китаю Дмитра Кулеби і Ван Ї. МЗС України і російські держЗМІ по-різному передали слова українського міністра щодо готовності до перемовин з росією.

Головною темою перемовин, згідно із заявою МЗС України, був пошук шляхів припинення російської агресії та ймовірна роль Китаю у досягненні "сталого і справедливого миру" в Україні.

Після перемовин російське державне інформагентство РИА Новости повідомило, що Кулеба у розмові з Ван Ї повідомив про готовність України "вести перемовини з російською стороною".

Втім, речник МЗС Георгій Тихий повідомив BBC Україна, що російські ЗМІ "перекрутили" слова Дмитра Кулеби.

"Дмитро Кулеба довів послідовну позицію України, яка полягає в готовності вести переговорний процес з російською стороною на певному етапі, коли росія буде готова вести переговори доброчесно, але наголосив, що наразі такої готовності з російського боку не спостерігається", - йдеться в офіційній заяві МЗС України.

Під час перемовин Дмитро Кулеба також заявив, що справедливий мир в Україні відповідає інтересам Китаю, зокрема, його торгівлі з Європою. Він додав, що відносини між Пекіном і Києвом варто будувати, враховуючи майбутнє членство України в Євросоюзі, про яке вже почалися перемовини.

"російська агресія стоїть не лише на заваді розвитку України. Вона також стоїть на заваді міжнародної стабільності, розвитку добросусідських відносин, і зокрема, розвитку торгівлі між Китаєм та Європою", - наголосив Кулеба.

Ван Ї під час перемовин заявив, що Китай завжди виступав за політичне вирішення "кризи в Україні", повідомляє МЗС Китаю, і потрібно повернутися за стіл перемовин.

"Останнім часом як Україна, так і росія надіслали різною мірою сигнали про те, що вони готові до перемовин, хоча умови та час ще не назріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові продовжувати відігравати конструктивну роль у припиненні вогню, війни та відновлення мирних переговорів", - йдеться в повідомленні МЗС Китаю.

Ван Ї звернув увагу на спільну китайсько-бразильську позицію щодо припинення війни, яка "отримала широкий відгук і підтримку" на міжнародній арені.

У повідомленні МЗС Китаю відповідь Кулеби на заяву Ван Ї подається так: "Україна бажає і готова до діалогу та переговорів з росією. Звичайно, переговори мають бути розумними та предметними, спрямованими на досягнення справедливого та міцного миру".

Міністр закордонних справ України також заявив, що в Києві вивчили спільну китайсько-бразильську позицію.

Ця позиція опублікована Китаєм і Бразилією 23 травня 2024 року за підсумками зустрічі Ван Ї і головного радника президента Бразилії Селсу Аморіма. Тоді дві країни закликали:

• дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації (припинити розширення території бойових дій, відмовитися від загострення бойових дій і провокацій)

• скликати міжнародну мирну конференцію, визнану і росією, і Україною, для обговорення всіх планів

• уникати нападів на цивільних осіб або об’єкти, захищати цивільних осіб, зокрема, жінок, дітей, провести обмін військовополоненими

• відмовитися від використання ядерної, хімічної чи біологічної зброї

• уникати атак на атомні електростанції та інші ядерні об'єкти

• протидіяти поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи держав

У повідомленні МЗС Китаю також відзначається, що Україна і Китай є дружніми країнами, які мають відносини стратегічного співробітництва.

"Вони поважають одна одну і ставляться одна до одної як рівні, і взаємовигідне співробітництво продовжує розвиватися", - йдеться в повідомленні.

Речник Володимира путіна Дмитро Пєсков перемовини у Китаї прокоментував так: "Озвучений головою МЗС України посил про готовність розпочати перемовини йде в унісон із позицією москви, але тут важливі деталі, "а їх ми поки що не знаємо".

Джерело: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:21    126
Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович