Сегодня 06:55
Просмотров: 103

Україна сформувала "санітарну зону" на території Курської області з метою самооборони: подробиці

Україна сформувала санітарну зону на території Курської області з метою самооборони: подробиці

Українські військові сформували на території Курської області рф "санітарну (буферну) зону" для самооборони

Про це повідомив уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець за результатами наради, проведеної президентом Володимиром Зеленським.

"У реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права. Тож наші військові у цілях самооборони сформували "буферну (санітарну) зону" на території Курської області", - заявив Лубінець.

За його словами, на нараді обговорили гарантії безпеки на Курщині, що стосуються міжнародного гуманітарного права, Гаазьких конвенцій 1907 року та Женевських конвенцій, яких дотримуються ЗСУ.

"Також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів. У "буферній зоні" повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів", - наголосив омбудсмен.

Віцепремʼєр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук за результатами зустрічі поінформувала, що в межах зони безпеки на Курщині перебувають цивільні росіяни. Там українські військові планують:

- провести гуманітарні операції з метою підтримки цивільних осіб у межах зони;

- відкрити гуманітарні коридори для евакуації цивільних і в бік рф, і в бік України;

- допустити міжнародні гуманітарні організації в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

Зеленський 14 серпня провів нараду щодо ситуації в Курській області рф, у якій взяли участь головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепремʼєр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та омбудсмен Дмитро Лубінець.

Український лідер розповів, що на зустрічі порушили питання безпеки, гуманітарної допомоги, а також створення за необхідності військових комендатур.

Водночас Сирський доповів: за необхідності на території Курської області створять військові комендатури.

"Україна захищає себе та життя своїх людей у прикордонних громадах і здійснює активні дії на російській території. Наші сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права", - підкреслив Зеленський.

Джерело: espreso.tv

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Август
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович