19.09.2020 09:16
Просмотров: 903

Укроборонпром розкрив дві найбільш поширені схеми заволодіння державним майном

Укроборонпром розкрив дві найбільш поширені схеми заволодіння державним майном

Штучне створення кредиторської заборгованості та укладення так званих "інвестиційних договорів" – дві найбільш поширені схеми незаконного заволодіння державним майном. Про це свідчить аналіз кримінальних проваджень, відкритих у справах щодо оренди та продажу майна.

“Без людського фактору, без участі відповідних посадовців, без стимулювання певних рішень, в тому числі на рівні судів, – такі схеми були б неможливі. ДП “КАРЗ”, ДП “Буревісник”, ДП “Генератор”, ДП “УАТК”, завод "Радар" колись були лідерами з виробництва за своїм профілем, а сьогодні на цих підприємствах переживають складні економічні часи, за яких ці схеми процвітають”, – повідомив Костянтин Бушуєв, заступник генерального директора із безпеки ДК "Укроборонпром", на спільній онлайн конференції з експертною організацією StateWatch.

За його словами, перша схема незаконного заволодіння державним майном зводиться до штучного створення кредиторської заборгованості на підприємстві та введення його в критичний фінансовий стан. У такому разі кредиторські зобов’язання перекривають будь-яку дохідну чи економічну діяльність.

“Як це працює: підприємство штучно створює кредиторську заборгованість (кредит, зірваний контракт тощо) та збільшує борги за рахунок "драконівських" штрафів. Далі суб’єкт господарювання викуповує цю штучно створену кредиторську заборгованість. Опісля того новий кредитор примусово реалізує майно через Державну виконавчу службу або шляхом банкрутства. При цьому Комітет кредиторів в процедурі банкрутства погоджує питання розпорядження майном, його реалізацію, умови продажу, зниження ціни, призначення чи заміни арбітражного керуючого. І, насамкінець, кредитори повторно звертаються із вимогами погасити штрафні санкції та повторно ввести підприємство в процедуру банкрутства або ж реалізувати майно через ДВС”, – розповідає Бушуєв.

Натомість друга схема, зі слів топ-менеджера Укроборонпрома, полягає в укладенні так званих “інвестиційних договорів”. Ними передбачається забудова земельних ділянок, які належать підприємству, за рахунок оціненого на ньому майна. При цьому, як правило, не враховується вартість земельної ділянки, що значно зменшує розмір внесеного підприємством майна в "інвестиційний проект". Схема не має нічого спільного з оздоровленням чи покращенням фінансового стану підприємства.

Така схема була застосована на київському заводі "Радар" у 2016 році та стала предметом розслідування правоохоронних органів, спроби її реалізувати були і на інших проблемних підприємствах “Укроборонпрому” – на ДП “Буревісник” та ДП “Генератор”.

“Ми намагаємося діяти не реактивно, а проактивно. Ключова задача – створити правове середовище, в якому Концерн був би максимально дієвим з точки зору ефективності використання майна і з точки зору виконання завдань, покладених на сектор оборони. Для цього ми входимо стороною в судові процеси, ініціюємо зміну арбітражних керуючих, співпрацюємо з правоохоронними органами”, – зазначив Бушуєв.

“Як Укроборонпром протидіє цим схемам? По-перше, ми проводимо незалежну оцінку активів, якщо їх переоцінка не проводилась з 01.01.2018 року. По-друге, продаємо майно або здаємо його в оренду через Прозорро.Продажі, додатково розміщуючи оголошення на тематичних веб сайтах. По-третє, знижуємо початкову вартість оренди на 15%, якщо аукціон не відбувся з першої спроби, ще на 15% – якщо з другої, та на 50% – під час третьої спроби через 30 днів. По-четверте, виводимо "тіньову" оренду в договори оренди. По-п’яте, не допускаємо участь фізичних або юридичних осіб країни агресора, які є бенефіціарами, керівниками чи власниками", – розповідає Бушуєв.

Усе це дало можливість Концерну підвищити ефективність оренди у 2020 році на 24%, а підприємствам-учасникам отримувати на 2,7 млн грн на рік більше”, – підсумував Бушуєв.

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович