02.01.2024 09:45
Просмотров: 477

ЗМІ: «Ілон Маск зірвав першу атаку морських дронів в Криму»

ЗМІ: «Ілон Маск зірвав першу атаку морських дронів в Криму»

Перша спроба атакувати ворожі цілі у Севастополі відбулась в ніч з 16 на 17 вересня 2022 року.

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала застовувати морські дрони проти російських суден в Севастопольській бухті, проте за 70 км від цілі зник зв’язок із Starlink мільярдера Ілона Маска, повідомляє УП.

Вмовити Маска ввімкнути зв’язок не вдалося, тому Україна модифікувала безпілотники.

У захищеному бункері за просуванням цих бортів стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк і командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, віцепрем'єр Михайло Федоров та ідеолог всієї програми надводних дронів бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним «Хантер».

За словами «Хантера», це були перші зразки морських дронів. Частина з них втопилися в морі або самопідірвались по дорозі в Севастопольську бухту. Але 5 бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі й наближалися до Севастополя.

«70 кілометрів нам залишалось до фрегата „Адмірал Макаров“. Всі в напруженні, що от ми його атакуємо. І тут — нам вирубають зв’язок. Ілон Маск виключив „Старлінки“, через які ми керували дронами», — розповів один з учасників операції.

Михайло Федоров намагався переконати Маска відновити зв’язок, але той не слухав. Американські політики відповіли, що це приватна компанія і вони не можуть на неї тиснути.

Команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли тільки два борти. «Навіть ті два борти, які повернулися, дали неоціненну інформацію. По зв’язку, по навігації, по корпусу і так далі», — повідомили джерела видання.

Один із розробників розповів, що в СБУ та ВМС — працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала і уже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

Нагадаємо, що вперше про вчинок Ілона Маска стало відомо на початку вересня 2023-го року. Тоді видання CNN повідомило, що очільник SpaceX таємно наказав своїм інженерам відключити мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя минулого року, щоб зірвати українську атаку на російський військово-морський флот. На це Маск відповів, що в регіонах, про які йде мова, Starlink не були активовані. Тому «SpaceX нічого не деактивувала».

Джерело: dev.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович