18.08.2020 06:41
Просмотров: 1880

Іміджевий проєкт: як проходить і скільки коштує реконструкція Харківського зоопарку

Іміджевий проєкт: як проходить і скільки коштує реконструкція Харківського зоопарку

Реконструкцію Харківського зоопарку, розпочату в липні 2016, планували завершити за два роки. Чотири роки потому проєкт не вийшов на фінішну пряму.

Харківський зоопарк: підрахунки антикорупціонерів

2020-й рік — найбільш глобальний з точки зору фінансування реконструкції зоопарку, сказав у радіоетері "Українського радіо Харків" член правління громадської організації "Харківський антикорупційний центр" Євген Лісічкін.

"Цьогоріч на нього планується витратити понад 1 млрд гривень. Укладено договорів на 1 млрд 58 млн грн у цільовій програмі міськради, як можемо спостерігати у системі "ProZorro", — сказав Лісічкін.

Кошториси витрат на реконструкцію відсутні, є лише загальні цифри, каже Лісічкін. Так, на океанаріум заплановано 139 млн грн, будинок мавп — 90 млн.

"За нашими підрахунками, з початку реконструкції ця сума сягає вже понад 1,5 млрд гривень", — говорить Лісічкін про загальну вартість проєкту для бюджету міста.

Іміджевий проєкт: коли Харківська міська рада похизується зоопаркомХарківський зоопарк

Візуалізація проєкту

Він називає будівництво зоопарку іміджевим проєктом міської влади Харкова:

"На нашу думку, сама ідея реконструкції міського зоопарку у центрі міста — це іміджевий проєкт міської влади, як парк Горького. Вхід буде безкоштовним для харків'ян, тобто це буде не бізнес-ідея, а саме іміджевий проєкт".

У 2016-му заступник міського голови Харкова Ігор Терехов повідомляв, що для реконструкції зоопарку кредитні кошти залучатися не будуть: роботи проведуть коштом міського бюджету і невеликої держсубвенції.

Іміджевий проєкт: коли Харківська міська рада похизується зоопаркомFB/Харків будівельний

Так зоопарк виглядає зараз

Натомість вже вдруге місто бере запозичення у мільярд гривень, частину з яких використовує на зоопарк.

"300 млн з них — на ремонт тепломереж — це доцільно. Ще 300 млн — на будівництво шляхопроводів, магістралей. 400 млн — на реконструкцію зоопарку. На нашу думку, кредит під іміджевий проєкт — це не перше, що було потрібно робити", — вважає Лісічкін.

"Можна було спочатку відремонтувати об’єкти міської інфраструктури: теплопостачання, водопостачання, ремонт лікарень, шкіл, дитсадків, внутрішньоквартальних доріг, і вже потім перейти до іміджевих проєктів", — додає він.

Іміджевий проєкт: коли Харківська міська рада похизується зоопаркомFB/Харків будівельний

Що відомо про будівництво

Генпідрядник реконструкції — товариство "Житлобуд-1" — виконує 60% робіт. Будівництво триває. Коли зоопарк вирішать відкривати — визначає замовник, міська влада Харкова і Харківський зоопарк, говорить голова наглядової ради приватного акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" Олександр Харченко.

"Йде будівництво. Одним днем зоопарк не переселиш, заселення йде почергово. Деякі зони закінчують: японські макаки переїдуть у цьому місяці, леопарди — наступного, пекарі у вересні, є графік робіт. Найбільш складний — океанаріум, бегемотник", — сказав Харченко.

Іміджевий проєкт: коли Харківська міська рада похизується зоопаркомFB/Харків будівельний

Як працює зоопарк під час будівництва

На початку реконструкції деяких звірів перевезли до інших зоопарків України: луцького, київського, миколаївського, черкаського. Працівники Харківського зоопарку продовжують доглядати тварин, які залишилися у Харкові, розповідає директор зоопарку Олексій Григор'єв.

За його словами, будівництво затягнулося через складність проєкту — об’єкти постійно додавалися, ймовірно, були проблеми з виділенням фінансування.

"Менше тварин — менше працівників. Зараз близько 160 працівників. Багато хто пішов на пенсію, хто збирався. Тварин треба годувати, прибирати за ними, няньчити. Це та робота, яка не припиняється ні вдень, ні вночі, ані у вихідні, ані у святкові дні", — розповідає Григор’єв.

"Спочатку хотіли частково відкрити готові зони зоопарку, але з точки зору безпеки вирішили не робити цього", — каже Григор’єв.

У коментарі журналістам "Українського радіо Харків" наживо у міськраді відмовили. Коментуючи питання витрат на зоопарк раніше, мер Харкова Геннадій Кернес говорив про необхідність покращення інфраструктури.

"Коли ми сьогодні хочемо покращити ці позиції, то нас критикує Антикорупційний центр. Ви розумієте, у кожного свої вимірювання і свої підходи. У мене підходи дуже прості: є мапа міста, є інфраструктура міста, і ми її покращуємо. Ми не забуваємо нічого, але ми не можемо осягнути неосяжне", — коментував Кернес у 2017 році. 

"Чому ми маємо позбавляти своїх дітей, щоб вони не бачили риб, слонів, жирафів, бегемотів?" — відповідав міський голова журналістам.

Наскільки прозорі й доцільні витрати на Харківський зоопарк, як він виглядатиме після реконструкції та як працює зараз, слухайте більше в токшоу "Про головне".

Що відомо

  • Реконструкція Харківського зоопарку стартувала у липні 2016, вхід для відвідувачів закрили 6 серпня. На проєкт планували витратити 104 млн гривень і завершити роботи за два роки. Рівно за два роки, у липні 2018, міська рада заявила, що реконструкція триватиме ще стільки ж.
  • До початку реконструкції, у 2016, квиток до Харківського зоопарку коштував 40 грн для дорослих, 10 грн для дітей до 12 років, безкоштовним був вхід для дітей до 5 років.

Источник: suspilne.media/

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович